"Това, което видяхме днес, е точният пример как прокуратурата може да се ползва като бухалка", това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков на влизане в Народното събрание по повод поискания му имунитет и допълни, че ще си го даде доброволно, но при определена ситуация. 

"Знаете за казуса за отказа ми от канадско гражданство преди две години, казусът беше затворен и сега в деня, когато ще се гласува правителството, прокуратарата се сети да повдигне отново този казус. Това, което аз ще направя, са две неща - първо ще си дам имунитета доброволно, за да е ясно, че не се страхувам и не се притеснявам от нищо, но ще си го дам в момента, след като комисията в парламента бъде съставена и всички документи по делото са съвсем ясни, защото искам да се види как прокуратурата използва невалидни казуси за политически натиск", посочи той. 

Прокуратурата поиска имунитета на Кирил Петков

По-рано през деня той потвърди тази позиция и в профила си във Facebook:

"Аз съм горд, че се отказах от второто си канадско гражданство, точно за да мога да бъда част от промяната, която идва и която след повече 30 години липса на справедливост най-накрая ще премахне институционално всички безконтролни и зависими служители на правосъдната система и системата за сигурност".

"Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск. В деня ПРЕДИ комисията да вземе решението си, ще се откажа от имунитета си доброволно, защото знам, че няма от какво да се страхувам", написа той.

"До прокурорите и службите за сигурност: не разбрахте ли, че сме решени да направим цялостна реформа в съдебната система и в овладяните български служби и че не може да ни спрете или уплашите?", коментира още Петков.