Софийска районна прокуратура предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Кирил Петков - бивш министър-председател и настоящ депутат в 49-ото Народно събрание, съобщиха от прокуратурата.

Предложението е изготвено във връзка с досъдебно производство относно декларация за гражданство, подадена на основание чл.110 от Конституцията на Република България с неверни данни. Петков беше с двойно гражданство - българско и канадско.

Гешев иска свалянето на имунитета на депутати от 49-то НС

От доказателствата, събрани в хода на разследването, може да се стигне до извода, че в подадената от Петков пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители.

След инстанционен контрол от страна на Върховна касационна прокуратура разследването срещу Кирил Петков от „Продължаваме Промяната“ е възобновено и е образувано досъдебно производство, уточниха за БТА от Софийска районна прокуратура.

Петков беше министър на икономиката в двете служебни правителства на премиера Стефан Янев.

На 16 декември 2021 година районният прокурор на София Невена Зартова заяви пред медиите, че Районната  прокуратура в София отказва да образува досъдебно производство по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков

Документите по казуса са били изпратени в Софийската районна прокуратура от Специализираната прокуратура, а районните прокурори са на мнение, че Кирил Петков е отразил невярна информация в декларацията си за гражданство, но тази информация има единствено заявителски и уведомителен характер. Тя няма доказателствена стойност, обясни тогава Зартова.

Проверката започна в спецпрокуратурата през август 2021 година, след като бяха подадени няколко сигнала за това, че Петков невярно е декларирал, че няма двойно гражданство, когато е назначаван за служебен икономически министър. 

Ръководителят на закритата вече спецпрокуратурата Валентина Маджарова тогава коментира, че законовата база е неосъвременена и има нужда от нейното доразвиване. На всички стана ясно, а и след решението на Конституционния съд, че е налице невярно деклариране, но в тази ситуация и при действащия закон не може да се обуслови наказателна отговорност, посочи тя.

През октомври 2021 г. Конституционният съд излезе с решение, с което беше обявен за противоконституционен указът на президента Румен Радев в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Конституционните съдии посочиха в мотивите си, че "се налага категоричен и еднозначен извод, че освобождаването на Кирил Петков от друго гражданство - в случая от гражданство на Канада е настъпило след назначаването му за служебен министър".