/ БГНЕС
Със заповед на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е сформирана междуведомствена група, която да изготви критерии за покупката на активите на ЧЕЗ в България. Това съобщи председателят на комисията пред журналисти след днешното открито заседание за цената на природния газ в страната за третото тримесечие на годината.

КЕВР има готовност да провери сделката за закупуване активите на ЧЕЗ

Председателят на енергийната комисия уточни, че в междуведомствената група ще бъдат не само представители на КЕВР, но и на другите заинтересовани институции, които имат отношение към реализирането на такива критерии.

"Още тази седмица започват заседанията и бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни, и което е много важно - които трябва да са норма в прилагането на закона", каза Иван Иванов. По думите му те ще бъдат неутрални по отношение на купувач, на продавач, така и на конкретна сделка. Оттук нататък тези критерии ще бъдат прилагани и за всички бъдещи сделки от подобен характер.

„Еврохолд България“ купува ЧЕЗ

Критериите за покупката на ЧЕЗ в България се очаква да бъдат готови до 2-3 седмици, добави Иванов. Той отбеляза, че Комисията за финансов надзор е специализиран регулатор, който работи по тази тема. Иванов очаква и да бъде депозиран договорът, заедно с придружителните документи, в Комисията за защита на конкуренцията. "Всеки регулаторен орган ще се произнесе съобразно своята компетентност", допълни председателят на комисията.
БТА