/ iStock/Getty Images
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание заявлението на "Булгаргаз" ЕАД от 9 юли да бъде утвърдена цена за август в размер на 55,84 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена включва компонентите за дейността "обществена доставка" и "задължения към обществото".

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов, който участва в заседанието чрез Skype, каза, че няма коментари и забележки по доклада, изготвен от работната група на КЕВР. Той уточни, че заявлението на обществения доставчик от 9 юли, отразява цените към тази дата. Въпреки че оттогава се увеличават цените на европейските газови пазари, дори и да има изменение на предложената цена от "Булгаргаз", то тя ще бъде несъществена.

На 1 август сутринта общественият доставчик ще предостави актуализирано заявление, в което ще бъдат отчетени цените на европейските газови хъбове към последния ден за юли.
Павлов добави, че през последния месец цените на природния газ на европейските газови пазари "бележат значителен ръст". Към днешна дата средната цена е над 35 евро, като в сегмента "Ден напред" цените достигат дори до 40 евро за мегаватчас. Петролът се задържа на цени от 74-75 долара за барел.

"Това са реалностите за момента на пазарите", допълни изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД. Той изтъкна, че предложеното увеличение от обществения доставчик е значително по-малко в сравнение с увеличението на европейските газови пазари. Павлов отбеляза, че периода от септември до декември прогнозите за развитието на цените на европейските газови пазари са за около 39-40 евро за мегаватчас.

"Въпреки увеличението, което се предвижда, цените на природния газ у нас остават с близо с 15 лева по-ниски от тези на европейските газови пазари, защото цена от 35 евро на мегаватчас е 70 лева, при 55 лева цена, която в момента обсъждаме", посочи председателят на КЕВР Иван Иванов. Той се надява, че този марж ще остане такъв, което да показва, че в крайна сметка в България цената на природния газ е значително по-поносима от тази на хъбовете в ЕС.

Окончателното решение за цената на природния газ за август ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 август.

Припомняме, че с решение от 1 юли КЕВР утвърди за този месец цена от 49,94 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).
БТА