Карлово прие депонирането на 80 000 тона софийски отпадъци
Карлово прие депонирането на 80 000 тона софийски отпадъци / netinfo

Общинският съвет на Карлово прие предложението на правителството за еднократно депониране на 80 000 тона от софийските отпадъци в депото за твърди битови отпадъци край града. Гласуването премина на фона на протести пред сградата на община Карлово.

Депонирането на решеното количество от 80 000 тона битови отпадъци обаче, трябва да започне след решение на Столичния общински съвет и след като правителството на Република България приведе целево като капиталови разходи в бюджета на община Карлово за тази година 17 млн. лева.

Същевременно местният парламент в Карлово, гласувайки предложението на премиера Станишев, определи работна група в широк състав за ежедневен контрол на депото за битови отпадъци край Карлово, ако се реализира депонирането на 80 000 тона софийски боклук. Срокът за действие на работната група ще бъде срокът за депониране на отпадъците, който ще бъде около 4 до 6 месеца.

С тези 17 милиона лева за едва 80 000 тона, премиерът само ни разваля преговорите, защото с тези космически суми, които дава за няма една пета от балите, ние след това как ще преговаряме. Ние трябва после за стотици милиони да разговаряме, каза кметът по повод на решението на Общинския съвет на Карлово да приеме 80 000 тона от столичния боклук срещу 17 милиона лева.

От днес аз съм разпоредил да се вози балираният отпадък на табаните в „Кремиковци”.

Разговарял съм със собствениците на комбината и съм се договорил с тях - тези дни ще видим при какви условия - и първоначално ще им платим наем за 200 декара, а след това ще внеса техните искания и предложения в Общинския съвет да си каже мнението. Те искат, ако ни дадат тези 200 декара на табаните да им дадем ние 200 декара на някое друго място в покрайнините на София. Въобще въпрос на преговори ще бъде.

Кметът на столицата каза още, че веднага, след като се съхранят балите с боклук от сметището в Суходол, веднага ще започне култивация на сметището. От боклука там който е заравян години наред ще се произвежда метан, каза още Борисов.

Вчера по-рано през деня в Бобов Дол отново обявиха гражданско неподчинение. Причината е интервю на заместник-кмета на София Милор Михайлов в ефира на „Дарик”. Заместник-кметът тогава заяви, че участък от рудник "Иван Русев" е подходящ за депо за складиране на софийските отпадъци.

Отрицателни са хидроложките проучвания за изграждане на сметище на всички участъци на мини „Христо Ботев”, с изключение на сектор "Боята". Икономически нерентабилно е превръщането на сектора в депо, защото са стръмни откосите за достъп до него. Укрепването и стабилизирането ще струва стотици милиони лева, а там могат да се депонират не повече от 200 000 бали боклук, твърдят от инициативния комитет за защита на Бобов Дол.

Сектор "Боята" е в съседство на водосбора на община Бобов Дол. Градът и останалите селища от общините Бобов Дол и Радомир в близост до площадката нямат пречиствателни станции за отпадни води.

В призив до медиите от Инициативния комитет заявяват, че при необходимост и реални действия при депониране на боклука на София на територията на община Бобов Дол, ще обявят гражданско неподчинение.