Калина Илиева сама фалшифицирала дипломата си
Калина Илиева сама фалшифицирала дипломата си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Калина Илиева сама фалшифицирала дипломата си
52185
Калина Илиева сама фалшифицирала дипломата си
  • Калина Илиева сама фалшифицирала дипломата си

След близо година и половина разследване Софийската районна прокуратура обвини бившия шеф на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование. За извършеното престъпление има безспорни доказателства обяви пред Дарик говорителят на прокуратурата Руси Алексиев.

Говорителят на Софийската районна прокуратура Руси Алексиев разказа повече по случая: „Година и половина разследване, голяма част от което време бе изчакано, за да пристигнат всички материали от отправената до Германия поръчка. Накрая досъдебното производство категорично доказа, че г-жа Илиева е извършила две престъпления. Затова й бе предявено днес обвинение в извършване на тези две престъпления. Първото е за това, че самата тя лично е съставила неистински официален документ, а именно диплома за завършена образователна степен „магистър”.

Другото престъпление, за което Илиева бе привлечена като обвиняема, е за това, че съзнателно се е възползвала от неистински официални документи, отново касаещи нейното образование, като ги е представила пред Министерството на образованието и науката. За тези документи не е възможно да се установи кой ги е съставил, но категорично е доказано, че те са неистински, т.е. фалшиви”.

Ако вината на Илиева бъде доказана, предвиденото наказание и за двете престъпления е лишаване от свобода до осем години, обясни Алексиев и допълни: „На този етап от наказателното производство вината й е безспорно доказана. Точно поради тази причина я привлякохме като обвиняема в извършването на тези две престъпления”.

Калина Илиева оглави Държавен фонд „Земеделие” през 2009 г. Скандалът с фалшивата й диплома избухна в края 2010 г., а българските власти поискаха справка от Германия, за да бъде установено дали документът за висше образование е фалшив. Германските власти обявиха, че Илиева се е записала да учи там, но никога не е посещавала лекции.