/ / iStock/Getty Images
В началото на месеца ще застудее, после ще вали сняг, ще има и снежна покривка
Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е между минус 3 и 0 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и долината на р. Струма - от 0 до 3 градуса а в планинските райони - между минус 8 и минус 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която е между 30 и 60 л/кв.м, в планините и най-южните райони - между 60 и 110 л/кв.м. Най-ниските температури през януари ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите - между 10 и 15 градуса.

/ iStock/Getty Images

През първото десетдневие на януари динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. В началото на месеца от север ще нахлува студен въздух и ще застудее още. На места ще превали слаб сняг. Към 3-4 януари се очаква повишение на температурите. Ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево. В средата на десетдневието от север ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. На места ще превали слабо, предимно сняг.

В края на десетдневието се повишава вероятността за валежи и за понижение на температурите. През първите дни от второто десетдневие ще се създаде валежна обстановка. От север ще нахлува студен въздух и в по-голямата част от страната ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В средата на периода валежите ще спрат и до края на десетдневието валежи не се очакват.

/ iStock/Getty Images

През третото десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните. Около 22-25 градуса, в края на месеца отново ще има валежи предимно от сняг.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
НИМХ