Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение
Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение / Thinkstock/Getty Images
Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение
81327
Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение
  • Какво да правим, ако попаднем на мъртво вълнение

Ако попаднем в мъртво вълнение, трябва задължително да запазим спокойствие и да плуваме по диагонал на течението. Това е едно от най-важните неща, които могат да ни помогнат да оцелеем в критична ситуация. Съветът даде за Дарик експертът във Водно-спасителната служба към БЧК Борис Захариев.

Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, дори водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето. 80% от опасните спонтанно възникващи мъртви вълнения по никакъв начин визуално не се проявяват.

„Хората да ходят на тези плажове, където има спасители, тъй като се оказва доста примамлива ситуацията, в която се търсят по-спокойни места, където плажовете не са охраняеми. Друга ситуацията е когато спасителите напуснат своето работно място и хората решават, че тогава ще се възползват от момента на свободата да са във водата, което им изиграва лоша шега", обясни Захариев.

Ето и няколко конкретни съвета от специалиста за това какво трябва да правим, ако все пак попаднем на мъртво вълнение:

„Тъй като това се случва най-често със слаби плувци или с такива, които не умеят да плуват, повлечени са от това течение и се получава така, че те попадат на места, където няма дъно под краката им. Онези, пък, които все пак имат някакви плувни умения, се опитват да се борят с течението, което не е добре. Идеята е, че те трябва да се отпуснат на водата, да станат в максимална плаваемост, тъй като когато тялото е перпендикулярно надолу, има по-голямо съпротивление и по този начин течението носи човека по-бързо. Когато успее да легне на повърхността на водата, плувецът има възможност да преодолее това течение, но не да се бори срещу него", обясни Борис Захариев.

Не е задължително да се излезе там, откъдето е влязъл човекът.

„Той може да излезе отстрани на плажа, нека не го обзема тази паника, защото тя играе лоша шега. А когато човек изпадне в паника, започва да губи контрол върху действията си и не съумява да запази това спокойствие, което му е необходимо в случая", каза той.

Съветът е: Излиза се встрани от течението, целта е невинаги да излезем на мястото, където сме влезли, важното е хората да излязат от това течение, за да могат да го преодолеят.