/ БГНЕС
Какви са възможностите да контролираме Facebook профила си
98909
Какви са възможностите да контролираме Facebook профила си
  • Какви са възможностите да контролираме Facebook профила си
Публикациите във Facebook, според които социалната мрежа ограничава връзките ни и избира вместо нас какво да виждаме, са неверни. Това заяви за Дарик специалистът по дигитален маркетинг и комуникации Иво Илиев във връзка с поредния подобен пост, който циркулира в онлайн платформата.
 
Публикация, която се разпространява във Facebook твърди, че алгоритъмът на социалната мрежа ни показва само последните публикации от едни и същи 25-ма приятели и никой друг. "Въпреки това бих искал да избирам за себе си, затова моля за услуга", се казва още в мултиплициращия се пост.
 
"Ако прочетете това съобщение, оставете ми бърз коментар, "здравей", стикер, каквото искате, така че ще се появи в моята новинарска емисия. В противен случай Facebook избира какво да ми покаже, а нямам нужда Facebook да избира приятелите ми", продължава  публикацията. Следва молба да копираме и поставим този текст на стената си, което ще ни позволи да заобиколим системата.

Стотици приятели във Facebook, но на колко от тях имаме доверие?

Разпространението на тези постове-слухове означава, че не познаваме достатъчно добре възможностите на Facebook, каза Илиев. Според него отговорност за това носи и самата социална мрежа. Изкуственият интелект на Facebook подрежда информацията, но преди него ние можем да изберем кого да виждаме и кой да ни вижда, обясни експертът.
 
В началото на годината основателят на Facebook Марк Зукърбърг обяви, че компанията ще направи генерални промени в новинарския поток. Оттогава се появиха постовете-слухове, според които социалната мрежа иска да ограничи връзките ни, каза Иво Илиев.
 
Как Facebook смята да наднича в мозъците ни?

"Това е категорично невярно. Забавното е, че от отделите във Facebook няколко пъти правиха официални изказвания по темата. Това много лесно може да се види, че не е истина, когато човек влезе в настройките си. Там има една част, която се казва News Feed. В тази част има избор от кои точно хора потребителят да вижда приоритетно информация. Когато влезе в тези опции, ще види, че всичките му приятелства са там и Facebook не ограничава постове от никой приятел, а по-скоро ги приоритизира, което е идеята на самия алгоритъм. Така че най-полезните според този изкуствен интелект - алгоритъма на Facebook, да са най-отгоре", обясни експертът. 
 
Шпионира ли ни Facebook?

Разпространението на подобни постове-слухове показва, че не познаваме достатъчно добре Facebook, за което отговорност носи и самата социална мрежа, посочи Иво Илиев и добави, че имаме възможност да ограничим видимостта на всеки пост, снимка или видео, както и да изберем кого да виждаме.
 

БГНЕС


"Тази възможност за филтрирането е достъпна още при създаването на поста. Facebook ни предлага да филтрираме един пост да го виждат само приятелите ни или да го виждаме само ние самите. Ако искаме нещо да си запишем като спомен, което си е само за нас, има такава опция", отбеляза Илиев.
 
"Освен тези две опции има възможност постът ни да се вижда публично от всички в интернет пространството, което много често се явява проблем. Другата опция е да си създадем конкретни списъци с приятели, които да не виждат постове, които ние решим, или пък само те да ги виждат. Т.е. имаме пълен контрол над видимостта за всеки един от нашите приятели, за всяка една от нашите връзки във Facebook", разясни още експертът.

Скандал разтресе Facebook: Задава ли се бойкот на социалната мрежа

Междувременно днес еврокомисарят по правосъдие, защита на потребителите и равенство между половете Вера Юрова заяви, че няма профил във Facebook, защото социалната мрежа е "канал за мръсотия". "За кратко имах профил във Facebook и беше канал за мръсотия. Не очаквах такъв прилив на омраза и реших да премахна акаунта си, тъй като осъзнах, че в Европа ще има по-малко омраза, след като го направя", коментира тя.
 
Според Иво Илиев Facebook е място, където представителите на институциите трябва да присъстват. Един от най-големите проблеми на социалната мрежа в световен мащаб обаче е разпространението на невярна информация, изтъкна той.