/ ThinkStock/Getty Images
Ако най-трудното за опитомяване сред всички животни е котката, то сред най-интелигентните бозайници е плъхът. Той е единственият сред гризачите, който се отзовава, когато бъде извикан от човек. Това не може да се случи нито с хамстер, нито с бяла мишка, нито дори със заек. Това разкри пред Дарик „българският доктор Дулитъл” - зоологът Стоян Лазаров, който предстои днес да изнесе лекция за фобиите към животни в столичния зоопарк.
 
Според специалиста преодоляването на подобен страх е процес и не може да се случи изведнъж.

ThinkStock/Getty Images

„Ще донеса малки плъхчета, които аз започвам да ги опитомявам и човек първо се привързва към по-малкото животно, то е по-миловидно и тогава може да не е от първия път, но вече човек се престрашава да го пипне това животинче, да го сложи на ръката си. По този начин да види, че това не е някакво страшилище и чудовище. Легендите нали говорят, че в московското метро има плъхове колкото кучета и котки. Това са глупости! На страха очите са големи обикновено. Но по този начин човек може с един питомен плъх, например, дори след това да поиска да си го отглежда. Той е единственият сред гризачите, който се отзовава, когато бъде извикан от човек. Нито хамстер, нито бяла мишка, нито заек. Нищо не може да дойде. Плъхът е единственото интелигентно животно от цялата тази група, което при сигнал веднага пристига“, каза Лазаров.

ThinkStock/Getty Images

При паяците и змиите положението е приблизително същото, допълни той.
 
„По същия начин се работи, но има хора, които просто изпадат в шок и паника. Например ако една пеперуда се оплете в една жена, която изпитва страх от пеперуди и насекоми, тя може психически да се разстрои до огромна степен. Затова е много хубаво, когато вече е много задълбочен проблемът, да бъде включен и психолог, който също да помогне за решаването на проблема“, допълни още специалистът.

ThinkStock/Getty Images