По разпореждане на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов делото срещу шофьора, убил на място при катастрофа футболния треньор Ферарио Спасов, ще бъде иззето от прокуратурата във Велико Търново и ще бъде изпратено за разследване от прокуратурата в Ловеч. Това се очаква да се случи още този следобед, информират от прокуратурата.

Пускат срещу „подписка“ шофьора, причинил катастрофата, при която загина Ферарио Спасов

Прокурорът Йордан Кожухаров, по чиято преценка Начо Пантелеев бе пуснат срещу подписка, е извикан за обяснение в кабинета на главния прокурор. “Сарафов смята, че е следвало да се вземе мярка за неотклонение парична гаранция”, заяви Кожухаров.

Пред медиите той обясни, че книжката на Панталеев е била отнета и му е била наложена забрана да напуска страната. "Прокуратурата няма как да знае с каква скорост е карал Пантелеев, без да има експертиза", обясни Кожухаров. Освен това няма няма опасност той да се укрие, добави той.

Според Кожухаров, основното нарушение е превишената скорост и настъпилата след това загуба на контрол над колата. "Пътят е бил мокър, вероятно гума е забуксувала при маневра за изпреварване и така колата се е отклонила от пътя си", обясни той.

Според него е възможно той да се е предоверил на разследващите и пропуските да се дължат именно на това. “Това си го поемам като отговорност. Три пъти попитах разследващия какво имаме за това лице, имаме ли нещо, което да ни дава основание да вземем по-сериозна мярка и той каза - не, няма. Може би съм се предоверил на полицията”, обясни той.

Прокуратурата във Велико Търново съобщи, че е привлякла като обвиняем 24-годишния мъж от Лясковец за катастрофата на пътя София - Варна в района на с. Шереметя, при която загина Спасов.

Заради снимка с оръжие: Полиция влезе в дома на шофьора, обвинен за катастрофата с Ферарио Спасов

Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Шофьорът е изгубил контрол над управлявания автомобил при мокра настилка.

След произшествието водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, като резултатът е отрицателен.
БТА