/ БГНЕС
В понеделник е обявен ден на национален траур в памет на жертвите от произшествието в Искърското дефиле
Днес ще се проведе извънредно заседание в Министерството на вътрешните работи (МВР). Спешната среща е заради тежкия пътен инцидент край Своге.

ТЕЖЪК ИНЦИДЕНТ КРАЙ СВОГЕ: Автобус се преобърна, десетки загинаха

Вчера около 17.00 ч. автобус с 33-ма пътници се обърна и падна в дере в Искърското дефиле. Загинаха 16 души, ранените бяха приети в четири столични болници.

Началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", където постъпиха шестима от пострадалите, проф. д-р Николай Габровски, коментира вчера, че катастрофата е била изключително тежка. "Има пациенти с наранени крайници и гръден кош, травми в коремната област, има пациент с фрактура на гръбнака", поясни той и уточни, че ще са необходими поне 24 часа, за да се получи по-трайна информация.

Появи се ВИДЕО от тежката катастрофа в Искърското дефиле

В заседанието в МВР днес ще участват и представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Понеделник - 27 август, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите в тежката катастрофа край Своге. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от правителствената пресслужба.

Пътни инциденти с автобуси през последните години

16 души загинаха след като автобус с пътници, които били на екскурзия до манастира "Седемте престола", се преобърна в Искърското дефиле. В автобуса са пътували 33 души и шофьорът, десетки бяха ранените в различна степен. Произшествието стана в района между Лесков дол и Своге, около 17.00 ч. 13 души са загинали на място, а трима на път към болниците.
 
Според първоначалните информации автобусът се е движил с висока скорост, несъобразена с пътните условия към момента. По същото време в района е валял силен дъжд, беше потвърдено по-рано.