Извънредният събор на БЛС бил незаконен
Извънредният събор на БЛС бил незаконен / снимка: БГНЕС

46-ият извънреден събор на Българския лекарски съюз е незаконен, защото противоречи на измененията в Закона за съсловните организации и на Устава на съюза. Това каза за Дарик радио председателят на Столичната колегия на организацията д-р Методи Маджаров.

Председателят на лекарския съюз Андрей Кехайов съобщи в събота, че извънредният събор ще се състои от 13 до 15 декември, но не уточни подробности. Лекарски колегии от страната отказаха да вземат участие.

Д-р Маджаров обясни, че доста усилия са били отделени, за убеждаването на Кехайов, че съборът трябва да бъде отчетно-изборен, но той не се съгласил.

По думите на Маджаров, според Устава на съюза за провеждането на събор трябва да има около 290 делегати, а на свикания от Кехайов присъствали едва 40. Маджаров заяви, че след като са разбрали къде ще се събират, лекари от колегии отишли, но не били допуснати да влязат. Д-р Кехайов искал да се регистрират, за да им даде делегатска карта, за да се увеличи изкуствено присъствието на делегати.

Д-р Методи Маджаров съобщи, че колегиите са се разбрали да изчакат 21 декември, след което по закон министърът на здравеопазването Евгений Желев ще свика събор на лекарския съюз. По думите му тогава ще се избере и нов председател.