Извадени са телата на двама от екипажа на „Ванеса”
Извадени са телата на двама от екипажа на „Ванеса” / снимка: Sofia Photo Agency
През деня продължиха спасителните действия по издирването на моряците от потъналия в Керченския проток български товарен кораб „Ванеса” с 11 моряци на борда. До момента е спасен само вторият механик Николай Димитров. Телата на Георги Желев и Петко Момчев са извадени от водите на Азовско море. Лошото време допълнително затруднява работата на спасителите

Спасителната операция по издирването на моряците беше прекратена по-късно по въздух и море заради лошите условия в района. Това съобщи пред Дарик началникът на Морска администрация Николай Апостолов.

„Корабът „Нептун”, който извършваше обследването, е обледенен до степен, до която не може да извършва спасителни операции. Два вертолета са в готовност за излитане, но метеорологичната обстановка е, че вятърът е между 25-30 метра в секунда, видимост – 200 метра, което прави невъзможно излитането на хеликоптерите”, обясни Апостолов.

Спасителите са разположили лагери по брега на местата, където се очаква да изплуват саловете с екипажа на „Ванеса”. Стана ясно, че в списъка на екипажа на кораба има грешка. Адриан Христов е бил на борда на потъналия български кораб вместо брат си Иван Христов, съобщиха от Морска администрация. При миналия курс на кораба е бил Иван, а смяната е извършена в последния момент. Според информация на Дарик Иван Христов е имал здравословни проблеми и затова е останал на брега.

Единственият за момента оцелял моряк на кораба Николай Димитров е в по-добро състояние в болницата в град Темрюк, съобщи съпругата му Венета Димитрова.

Осем моряци все още са в неизвестност след потъването на българския товарен кораб в Азовско море на 3 януари. Корабът е собственост на фирмата „Борд Марин” и е пренасял желязо от украинското пристанище Бердянск.