Две седмици преди изтичането на забраната за износ на инсулин, страната ни не може да задейства гласуването на законодателни промени, с които да се ограничи недостига на животоспасяващи лекарства, предаде БНР

Законопроектът, с който се променя формулата, от която зависи включването на лекарство от Позитивния списък в забранените за износ, е внесен в парламента, но може да бъде гласуван най-рано в средата на март. 

Преди няколко месеца здравното министерство предложи дадено лекарство от Позитивния списък да бъде забранявано за износ, когато количествата му у нас паднат под 100 процента от нужните за населението за период от 1 месец

В сегашната формула за влизане в забранителния списък този процент е 65.

Промените предвиждат също разширяване на списъка със забранените за износ лекарства и по-бърза процедура за издаване на разрешение за паралелен внос при недостиг на даден медикамент.

Тъй като приемането на законопроекта изисква нотификация от Европейската комисия, парламентът трябва да изчака поне до средата на март за гласуването, като е възможно срокът да бъде удължен, обясниха от министерството.

Междувременно проблемът с трудното намиране на инсулин у нас продължава, като през този месец властите би трябвало да правят проверки за наличностите в складовете на едро.

От Асоциацията на търговците на едро с лекарства не отговориха на запитването ни каква е основната причина за липсата на инсулин в аптеките.

Според тях забраната за износ не променя ситуацията, в която фирмите разпределят своевременно получените инсулини към аптечния пазар.