Изявление на премиера Сергей Станишев за стрелбата по Манол Велев
Изявление на премиера Сергей Станишев за стрелбата по Манол Велев / netinfo

Министър-председателят Сергей Станишев пред депутатите в парламента по повод стрелбата по Манол Велев.

Член 93, точка 20, от Наказателния кодекс определя, че “организирана престъпна група е структурирано трайно сдружение на три или повече лица, с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено лишаване от свобода повече от три години и чрез които се цели да се набави имотна облага. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието, или развита структура.

Ето фактите от вчера: тежко криминално престъпление, извършено в централната част на столицата през деня. Използвано е огнестрелно оръжие и възпроизведен – един изстрел в главата като явно целта е убийство. Тези факти да ви говорят за опит за убийство от битов характер или за случаен инцидент? Това според вас не изисква ли предварителна подготовка и организация? Кой според Вас би могъл да подготви извършването и финансирането на подобно тежко престъпление? Според мен всичко това може да бъде направено единствено от свързани с организираната престъпност убийци. Аз не лансирам версии, както си позволи оттук сутринта да говори г-н Костов. Това не е моя работа. Вчера заявих мнението си за този нагъл и арогантен опит за убийството на г-н Манол Велев. Категоричен съм и сега, че това може да бъде единствено плод на организация. Има ли здравомислещ човек в тази зала, който да мисли обратното.

Отхвърлям също така всякакви опити да се лансират тук нечистоплътни внушения за обвързаността на г-н Велев със Социалистическата партия или пък с президентската институция. Уважаеми господа от опозицията. Манол Велев е съветвал президента на Републиката по въпроси, на развитието на спорта. Но никога не е имал статус на съветник на президента в неговата администрация. И това не е задкулисна тайна. Нищо не печелите от натякването на този факт. Г-н Велев не е някакъв таен спонсор или благодетел на БСП. Даренията, направени от него, са отчетени от БСП съвсем официално пред Сметната палата. И никой няма основание да се срамува или да крие този факт. Впрочем същото се отнася и за кампанията на президентските избори през 2006 година.

Когато говоря за организирана престъпност в покушението над Манол Велев имам предвид, че това е дълбоко премислен престъпен акт над обществено известна личност. Както знаете г-н Велев е председател на национално представителна работодателска организация и в това качество е член на Надзорния съвет на НОИ. Освен това още от вчера беше направена проверка и има уверение на главния прокурор, че Прокуратурата не разполага с никакви преписки или досъдебни производства спрямо Манол Велев. И когато заявявам също така категорично, че всички държавни органи трябва да бъдат безкомпромисни в действията си за защита на правовия ред, законността и сигурността на гражданите, имам предвид, че всички в държавата трябва да са безкомпромисни и последователни. Това се опитва да прави правителството в продължение на последните две години. Няма смисъл да се лъжем, че няма организирана престъпност в България. Това е ясно, но аз съм убеден, че тенденцията е към намаляване на нейното влияние. Дори ако погледнете статистика на броя убийства, които представляват особен обществен интерес, се вижда, особено през последните години, тяхното рязко намаляване. Това не означава, че това не продължава да бъде проблем на обществото и държавата. Но, говорейки за отговорността на всички институции, ще ви дам един друг факт от вчерашния ден, за който с огромна изненада научих от медиите.

Софийският апелативен съд е наложил мярка домашен арест на известния Евелин Банев - Брендо, обвинен в пране на пари и участие в престъпна група, действаща у нас, в Швейцария, Германия и Австрия. В мотивите е посочено, че има опасност Евелин Банев да се укрие или да извърши друго престъпление, но не и когато е под домашен арест. Много ми се иска тази информация от медиите да не е вярна, но се съмнявам. Когато говорим за отговорността в борбата срещу организираната престъпност, нека не забравяме, че основна отговорност носи, разбира се, изпълнителната власт, но не само тя. Защото има много престъпници, в това число - осъдени, които се намират на свобода. Има също така неща, които очаквам Народното събрание да свърши по-бързо и по-ефективно, защото в много случаи и законодателството създава определени забавяния в хода на разследванията, прокурорските проверки и окончателните решения на съда.

Благодаря ви за вниманието.