Изпомпват разлято гориво в Мандренското езеро край Бургас
Изпомпват разлято гориво в Мандренското езеро край Бургас / снимкa: Sofia Photo Agency

Екипи на Гражданска защита и на "Лукойл"АД изпомпват разлято гориво в Мандренското езеро в района на бургаския квартал "Меден рудник", съобщиха от Гражданска защита.

Около 100 кв. м водна площ са замърсени от криминален разлив от продуктопровод, се посочва в съобщението. Сигналът е подаден около 10.15 ч. тази сутрин от "Лукойл". Аварийните екипи на дружеството са предприели незабавно мерки за спиране на теча на дизелово гориво във водите на езерото. За случая са уведомени общинският и областният съвет за сигурност в Бургас и РИОСВ-Бургас.

Опит за кражба е причината за разлива на дизелово гориво в Мандренското езеро. Това каза за агенция „Фокус" Йордан Лозев, директор на Териториална дирекция „Гражданска защита" - Бургас. Според него крадците са пробили тръбата, минаваща край комплекс „Меден Рудник", и от пробива е изтекъл петролен продукт във водите на Мандренското езеро. Сигналът в „Гражданска защита" е получен в 10 часа, след което екипите на дирекцията са изпратени на мястото на инцидента, където са се присъединили към намиращите се там екипи на „Лукойл". Те са установили, че разливът представлява петно с дължина 100 метра и широчина 10-15 метра.

Водолазни екипи поставят специални заграждения, които спират разпространението на горивото. В момента служители на „Лукойл Нефтохим" изпомпват повърхностния слой на петното. Следващият етап от акцията е разпръскването на абсорбент в изолираното място на разлива. Така ще се извърши окончателното извличане на петролния продукт от водите на езерото.