/ Пресцентър, МВР
Тримесечният Александър, който преди седмица беше изоставен и впоследствие поискан обратно от майка си, ще бъде настанен в социална институция след днешното изписване от болницата, в която беше приет след инцидента. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Майката, изоставила детето си: Направих глупост, бях в безизходица

Социалните предприемат тази крайна мярка, поради липсата на роднини и близки, при които да настанят детето, докато оценяват родителския капацитет на майката, както и поради липса на подходящи приемни семейства на територията на София и областта. Миналата седмица социалните в Елин Пелин започнаха работа с 38-годишната Мария, като я консултираха за правото й да кандидатства за еднократна социална помощ, с която да плати медицинската операция и последващото лечение, поради загубени здравноосигурителни права.

Майката, изоставила бебето си: Нямах пари, мислех си, че го оставям като кученце

Майката подписа и заявление, че желае да си върне детето. За да се случи това обаче, от отдела за закрила на детето трябва да проучат родителския й капацитет и тогава да преценят, дали тримесечният Александър може да се върне при майка си. Бебето ще бъде изписано от болницата днес и ще бъде настанено в Център от семеен тип в София, за да бъде близо до Мария, която ще посещава Център за обществена подкрепа, в близост до тази институция. Докато тече оценката на родителския капацитет на Мария, с нея ще работят психолог, социален работник и семеен консултант, но това ще се случи след провеждане на нужното лечение, обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Установиха майката на изоставеното бебе в София

Майката вече е информирана за предприетите мерки и за условията, при които Александър ще бъде върнат при нея. Междувременно от Инспекцията по труда започнаха проверка на бившия работодател на Мария - собственик на заведение в столичния квартал "Света Троица". При тази проверка няма как да се установят нарушения, свързани с труда, полаган от майката на Александър, нито да бъдат наложени санкции, заради този случай. Припомням, че прекратяването на трудовия договор на Мария е станало по взаимно съгласие, малко преди излизането в болничен за раждане.