/ Виктория Ниновска
След ремонта на столичния зоопарк, посетителите максимално ще се доближават до животните, които вече няма да се групират по вид, а според географската територия, от която идват. Плановете на ръководството са обитателите на парка да чувстват, че живеят в естествената си среда. Директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов уточни, че ще има и животни от България. До края на април ще завърши реконструкцията на клетките на хищниците и големите котки, които ще могат да излязат на открито.
 
Според плана за обновление на софийския зоопарк, животните ще бъдат разделени според различните континенти, от които идват, обясни директорът Добромир Бориславов:
 
"Това означава, че в една зона, която ще прилича най-много на техните местообитания, ще могат да се показват видове, които в природата живеят заедно, например зебри, жирафи и антилопи. Имаме Северна Америка, Южна Америка, Азия, българска фауна - това е цялото зониране на географски принцип", каза той.

Бъдещи промени в столичния зоопарк - ресторант, магазини и нови животни
 
Това ще промени и начина, по който посетителите ще могат да разглеждат отделните животни.
 
"Допреди е било хората да застават през клетките, а сега идеята е самите наблюдателни точки да навлизат в местообитанията и в посетителя да се създаде усещането, че влиза в местообитанието на отделните видове", каза още директорът Добромир Бориславов.

Запознайте се с маймунчето Алф от софийския зоопарк (СНИМКИ)
 
В края на 2014 година тигърът Мърдок избяга от клетката си и нахлу в зала, пълна с хора. За щастие пострадали нямаше, но жена, заедно с двете си деца прекара около 15 минути с хищника. Причината, която тогава обясниха от зоопарка, бе небрежност на служител, който забравил за затвори вратичката на клетката.