Изложиха архива на Фердинанд
Изложиха архива на Фердинанд / netinfo

Изложените в Главно управление на архивите документи от архива на цар Фердинанд ще сложат завинаги край на спекулациите около българския управник, смята внукът му Симеон Сакскобургготски. На откриването на изложбата в зала „Архиви” на ул. „Московска” № 5 в столицата присъстваха както бившият министър-председател, така и неговата сестра Мария Луиза, членовете на ръководството на НДСВ Соломон Паси, Николай Свинаров, Пламен Панайотов.

Личният архив от тайната канцелария на цар Фердинанд се съхраняваше в продължение на 19 години от Американския институт „Хувър” към Станфордския университет. Документите са били предадени там лично от Симеон Сакскобургготски. През 1987 година той оставил архива в „Хувър” като изрично посочил, че ако някой ден в България се установи демокрация, архивът ще бъде върнат в страната ни. През лятото на тази година Сакскобургготски го дари на Главно управление на архивите.

Документите, показани в изложбата, са от периода 1846 – 1956 година. Сред тях има писма на цар Фердинанд с императорите Николай Втори, Франц Йосиф Първи, президенти, папи и кардинали. И още: с български министър-председатели, дипломати, висши военни и културни дейци, сред които Стефан Стамболов, Иван Гешов, Васил Радославов, Панчо Владигеров.

Изложбата с уникални исторически документи от архива на цар Фердинанд можете да разгледате в зала „Архиви” на Главно управление на архивите на ул. Московска № 5. Работното време е от 8:30 до 18:30, всеки делничен ден до 18 ноември. Входът е свободен.