/ БГНЕС
„Сортови семена – Елит“ саботира действията на държавата. Това съобщи министъра на земеделието Иван Иванов и призова ръководството незабавно да подаде оставка.

Той даде и хронологични разяснения по казуса: Основен ангажимент на Министерството на земеделието е осигуряване на продоволствената сигурност в страната. За целта държавата трябва да закупи необходимите количества пшеница, слънчоглед и царевица. Предложението бе това да стане чрез увеличаване на капитала на дружеството „Сортови семена – Елит” с 1,1 млрд. лв. за закупуване на необходимото количество зърно за задоволяване на продоволствените цели. На 9 март правителството одобри предложението. На 14 март, ден преди да влезе в сила постановлението на Министерския съвет, на свое заседание съветът на директорите на дружеството е провел заседание и е предложил преразглеждане на правителственото решение и възлагането му на друга институция.

„Това е параекселанс, саботаж“, категоричен беше Иванов. И допълни: „С това дружеството отказва да изпълни възложеното от държавата ангажимент. Конкретните лица, отговорни за това, подадоха и своите заявления за напускане, с което блокират процедурата да бъдат сменени“.

„С тези свои действия ръководството на „Сортови семена – Елит” забавя необходимите мерки, които правителството е взело в защита на българския народ и препитанието", каза още министърът. И допълни: „Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горивата и основни храни, да саботират действията на институциите, целящи успокояването на пазара“.

„Настоящото ръководство на дружеството е назначено от правителството на ГЕРБ, което поражда редица въпроси“, подчерта Иванов. По думите му това е „грубо и грозно действие от страна на ГЕРБ“.

Според Иванов това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене както държавата, така и българските граждани в ситуация, в която да нямат хляб или да го плащат на цени, които са непосилни на джоба им.

На въпрос защо се е наложило тази държавна фирма да бъде купувач на пшеницата, царевицата и слънчогледа, а не го е направил държавният резерв и вярна ли е информацията, че дружеството е в ликвидация, Иванов отговори така: „Не е в ликвидация и беше основното дружество с подобен предмет на дейност, който 100% отговаря на целите на това правителствено решение за изкупуване на зърно. От държавния резерв не е подходено към този вариант, защото средствата не идват директно от там“. 

Попитан дали е станало ясно къде ще се съхранява зърното, земеделският министър посочи, че то ще се съхранява в складове на търговци и производители. 

„По наши данни на територията на страната има складови площи за около 14 млн. тона зърно, а наличните количества зърно до преди седмица бяха 2 млн. и 400 хил. тона. пшеница. Това означава, че има достатъчно площи, в които да се съхранява“, допълни Иванов. 

По думите му в четвъртък в Министерски съвет ще бъде докладвано ново дружество.

Във връзка със скандала с Александър Дунчев и обвинението му, че е имало чистка в Министерството на земеделието, Иванов заяви, че не е съгласен с подобно твърдение. 

„Ако се говори за някаква чистка, то при 161 горски стопанства, дали има 17 сменени души, което е по-малко от 10%“, каза още той.