Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
По-късно през деня той ще ръководи за първи път заседанието на Прокурорската колегия на ВСС
Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев тържествено положи клетва, с което официално встъпи в новата си длъжност.

В зала „Тържествена“ на съдебната палата официалната церемония уважиха председателят на парламента Цвета Караянчева, министрите на правосъдието и вътрешните работи Данаил Кирилов и Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, членове на ВСС, висши магистрати, политици и представители на академичната общност. 

Новият ръководител на държавното обвинение положи клетва пред оригиналния екземпляр на Българската Конституция, който се съхранява в Народното събрание. Актът за встъпването му двлъжност бе подписан от тримата му заместници, а от днес започва да тече неговият 7-годишен мандат. 

Иван Гешев
БГНЕС

Сотир Цацаров е преназначен като прокурор във ВКП

„За мен бе огромна чест и предизвикателство. Благодаря ви, колеги, за усилията и спечелените битки“, заяви Сотир Цацаров при предаването на щафетата. „Може би трябва да благодаря и на онези, които използваха позициите си в съдебната система за съдебни атаки срещу мен и главния прокурор, който и да е той. Те ме направиха по-силен“, каза още той.

Той пожела успешен мандат на новия ръководител на прокуратурата и подчерта, че първото предизвикателство пред него ще бъдат вече започналите консултации при президента за промяна в Конституцията.

Иван Гешев
БГНЕС

Радев освободи Цацаров, Гешев поема щафетата като главен прокурор

Цацаров отправи към Гешев препоръката „да пази“ прокуратурата и хората в нея, но и да „уважава съдиите“.

От своя страна Гешев обеща: „Прокуратурата ще стане още по-открита и ще се отвори към болката на хората“.

„Знам, че ще е трудно и тежко в този мандат, но то никога не е било и друго. Цената си заслужава, защото тя е една по-добра и правова държава, която да завещаем на внуците си“, каза още той пред препълнената зала.

Боян Магдалинчев: Надявам се следващата сряда да имаме нов главен прокурор

В речта си той използва и два цитата. Единият бе на американския президент Ейбръхам Линкълн, който Гешев перефразира така: „Може да вървим с малки крачки, може да вървим бавно, но никога няма да вървим назад“. Вторият бе известната фраза на Апостола на свободата Васил Левски: „Дела трябват, а не думи“.

Гешев зае поста предсрочно, след като предшественикът му Сотир Цацаров подаде оставка месец преди да изтече мандатът му, за да поеме ръководството на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

По-късно през деня на Иван Гешев му предстои за първи път да председателства и заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Иван Гешев
БГНЕС

Прокурори и следователи информираха евроинституции за прозрачния избор на главен прокурор

Със свое решение съдебните кадровици вече преназначиха Сотир Цацаров за прокурор във Върховна касационна прокуратура. Така, след като бъде освободен от новата си длъжност, той ще остане прокурор, а няма да се върне като съдия в Окръжен съд – Пловдив.

Иван Гешев
БГНЕС