Искат броя вярващи, за да регистрират вероизповедание в съда?
Искат броя вярващи, за да регистрират вероизповедание в съда? / снимкa: Sofia Photo Agency

Да се въведе минимален праг от вярващи, необходим за да бъде регистрирано едно вероизповедание от съда. Подобна идея за промяна в Закона за вероизповеданията лансира в интервю за Дарик радио директорът на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев.

В оценката му за това как действа приетият преди пет години закон проф. Желев посочи като един от проблемите факта, че имало и регистрирани вероизповедания с твърде малко последователи. От 30 преди приемането на закона вероизповеданията у нас сега били малко над 90.

„Има някои вероизповедания, които имат като че ли само по един човек или са двама-трима, а и гражданите казват, че не е нормално няколко души да правят вероизповедание. Ние под вероизповедание разбираме група от вярващи, която все пак има някаква численост и може наистина да бъде фактор в обществения живот. Не е тайна, че в някои страни-членове на ЕС има граница за численост. В Словакия дори тази граница е доста завишена – тя е 20 000 души привърженици на дадено вероизповедание, за да бъде регистрирано то. А при нас няма дори и минимума, ако щете от 100 или 50 души”, обясни проф. Иван Желев.

Той уточни, че дирекцията няма законодателна инициатива, но подобни идеи за корекции в закона съществували и сред народните представители. Това ще трябва да се обсъди, ако се сметне изобщо, че са нужни подобрения в Закона за вероизповеданията, смята проф. Иван Желев.

Нередно е да се въвежда количествен критерий за регистрирането на едно вероизповедание, коментира в „Денят” на Дарик един от авторите на закона – Борислав Цеков. Той допълни, че вероизповеданието не е ООД, нито партия, нито структура с прагматични цели. Това е място, където хората общуват с господ, както и да го наричат – стига това да не засяга правата на другите, те трябва да имат свободата да го правят, допълни Борислав Цеков.

Липсата на количествен праг, свързан с членската маса, е един от основните плюсове на сега действащия закон, едно достижение, от което ние не трябва да се отказваме, каза в ефира на Дарик и адвокат Иван Груйкин. Подобна промяна би била връщане назад, допълни той по повод идеите за корекции в Закона за вероизповеданията.