Винаги съм смятала, че решението за ресора на българския комисар не може да се взема “на тъмно”, без дискусия между всички институции, независимо че предложението трябва да бъде дадено само от една. Не може да бъде оправдание и краткият срок, който остава до края на мандата на Комисията. Особено сега - в условията на криза и война в Европа. Точно сега трябва да бъдем активни като държава, която знае каква е ролята ѝ на европейската политическа сцена. Това заявява вицепрезидентът Илияна Йотова по отношение на това кой ще е следващият български еврокомисар на мястото на Мария Габриел в свой коментар на официалната си страница във Facebook.

Даниел Лорер от ПП-ДБ вече потвърди, че той ще бъде номинацията за еврокомисар. Премиерът акад. Николай Денков коментира, че е поискал по една номинация от двете коалиции, които подкрепят кабинета - една от ПП-ДБ и една от ГЕРБ-СДС.

Даниел Лорер потвърди, че е кандидат за еврокомисар на България

"От първата официална визита на вицепремиера и външен министър г-жа Габриел в Европейската комисия липсва най-важната новина - какъв ресор ще получи новият български комисар. За пореден път започват спорове кой ще заеме поста, но няма и дума какъв е този пост. Защо всъщност отиде външият ни министър? Какво договори? Или както обикновено се случва, търсим работа на човека, а не човек за работата", коментира Йотова.