Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президентството на Република България
Вицепрезидентът Илияна Йотова получи гаранции при срещите си с молдовските власти в Кишинев, че при административно-териториалната реформа ще бъде запазена компактността на Тараклийския район. Близо 70% от населението в този район са с българска етническа принадлежност. Запазването на цялостта на района гарантира и съхранението на българския език и възможностите за изучаването му, както и икономическото развитие на областта. Това съобщиха от президентството.

Българската общност в Молдова има над 200-годишнина история.
 
Вицепрезидентът разговаря с президента Мая Санду, председателя на молдовския парламент Игор Гросу и министър-председателя на Молдова Дорин Речан, както и с представители на Делегацията на Молдова в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Йотова благодари на молдовската държава за грижата и подкрепата за българската общност за запазването на българския език, култура и традиции и получи уверения, че ще продължи устойчивата политика за спазване правата на етническите общности, която е сред основните критерии за членство в Европейския съюз.
 
Тема на разговорите на вицепрезидента бяха и преговорите за превръщането на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с цел да се заздрави висшето учебно заведение, да привлича с различни специалности повече студенти, не само от Тараклия, но и от цяла Молдова, а и от Украйна. Тече подготовка от молдовската държава на съответните документи за двустранно споразумение.
 
На срещите на Илияна Йотова с представителите на молдовската държава беше изтъкната динамиката в последните години в двустранните отношения, включително на най-високо политическо ниво. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, търговията, енергетиката, туризма, културата и образованието. Вицепрезидентът увери в желанието на българското правителство междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество ще заработи през февруари 2024 г. Проф. Николай Овчаров, който е част от делегацията на вицепрезидента, представи възможностите за културен туризъм в България.