/ БТА
Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова публикува в официалния си фейсбук профил преглед на представения днес годишен доклад на ЕК за върховенството на правото в държавите членки на ЕС, в частта относно България.

Йорданова посочва, че в отрицателен аспект Докладът посочва нарастващите опасения във връзка с функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС). По думите ѝ ЕК подчертава, че необходимостта от вземане на мерки във връзка с неговия състав става все по-важна. В доклада са констатирани и проблемите, свързани с политическото влияние върху Инспектората към Висшия съдебен съвет и неговото функциониране в условия на изтекъл мандат, допълва министърът.

В главата за България ЕК изрично отбелязва поетите в контекста на българския План за възстановяване и устойчивост ангажименти от българското правителство за реформи в сферата на правосъдието и противодействието на корупцията. Комисията подчертава, че тези действия са в отговор на дългогодишните очаквания към българската държава за създаването на ефективен механизъм за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и съдебен контрол върху отказите на прокуратурата за образуване на разследване, отбелязва министърът.

Йорданова акцентира, че създаването на механизъм за отчетност и отговорност на главния прокурор е обект на законопроект, който до дни ще бъде представен от Министерството на правосъдието.

Тя отбелязва още, че в Доклада се подчертава също и поетият ангажимент за реформа на КПКОНПИ, като се посочва, че целта е подобряване на дейността на комисията и постигане на по-добри резултати както по отношение на антикорупционните действия, така и при действията за отнемане на имущество. 

„Законопроектът за реформа на КПКОНПИ е вече в Народното събрание, внесен от народни представители, а разработването на измененията касаещи конфискацията е в етап на финализиране в Министерството на правосъдието“, коментира министър Йорданова.

„Докладът отчита законодателната реформа за закриване на специализираното правосъдие, като се отчитат в положителен аспект предвидените механизми за преназначаване на съответните магистрати. Европейската комисия изрично отбелязва премахването възможността за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, поради съществуващите рискове, включително от корупция“, посочва още министърът на правосъдието. Тя допълва, че и двата законопроекта – за промени в Закона за съдебната власт и Закона за българското гражданство бяха разработени от Министерството на правосъдието в рамките на този мандат и приети от 47-ото Народно събрание.