Индекс на реформата на адвокатурата
Индекс на реформата на адвокатурата / netinfo

Адвокатската професия в България е свободна, независима и самоуправляваща се и в нея се наблюдава съществен напредък в законово и професионално отношение. Това отчита индексът за реформата на адвокатската професия, изследван за втори път от Американската асоциация на юристите. Председателят на Висшия адвокатски съвет Траян Марковски посочи, че ще продължи борбата срещу въведения със закон данък ДДС върху адвокатските услуги, който ги оскъпява и накърнява правата на защита на българските граждани.

Като цяло оценката на българската адвокатура е добра и положителна. От общо 24 фактора в индекса, има повишение на оценката по 6 , сравнено с 2004 година, когато е бил правен първият индекс. По 7 пункта има положителна оценка, сред тях са въведения приемен изпит за влизане в професията, създаденият център за обучение и квалификация на адвокатите, Законът за правната помощ, който гарантира адвокатска защита на тези българи, които не могат да си позволят адвокатски услуги.

По нито един от 24-те фактора не се наблюдава връщане назад и само един е отрицателен – юридическото образование в България не осигурява на завършилите студенти уменията, които са необходими за ефективното практикуване на професията и то е теоретично, а не практическо. На петима адвокати са отнети адвокатските права , заради участие в управлението на търговски дружества, съобщи Траян Марковски – двама в Пловдив, един в София и двама в Шумен.

Законът за мерките срещу прането на пари е в остро противоречие със Закона за адвокатурата, Наказателния кодекс и Наказателно процесуалния кодекс и според него адвокатите трябва да се превърнат в доносници. Така Марковски коментира повдигнатите обвинения срещу адвоката Гроздан Добрев. Според шефа на адвокатите е недопустимо да се нарушава тайната на поверената от клиентите адвокатска информация и на отношенията клиент-адвокат. Марковски е убеден, че прокуратурата няма да стигне доникъде с този казус срещу адвокат Гроздан Добрев.