Икономисти: Програмата на БСП залага на статуквото
Икономисти: Програмата на БСП залага на статуквото / Снимка: Sofia Photo Agency

Представените предложения в програмата на БСП залагат по-скоро на статуквото, отколкото на някаква голяма промяна в икономическата политика. Това коментира за предаването „Дарик кафе” икономистът Георги Ангелов.

По-скоро се залага на това, което вече е постигнато – въз основа на това, че в момента икономиката номинално расте с 10 или малко повече процента, а реално със 6 процента, се залага около 10 на сто ръст на заплатите и на пенсиите, което в зависимост от инфлацията реално означава за хората около 5-6 процента ръст, обясни икономистът.

Според Георги Ангелов това означава, че не се правят усилия да се увеличи ръстът на икономиката двойно например, за да могат и заплатите да растат двойно, а програмата отразявала случващото се в страната. Не виждам нищо радикално от гледна точка на обещанията, допълни той.

Според Ангелов е минус, че обещанията са сведени до онова, което ще се случи в бюджетната сфера, а липсвали прогнози какво ще се случи в частния сектор в този период.

По отношение на данъчното бреме вървим по-скоро в сегашното русло, при което с по няколко лева се намаляват данъците всяка година на един работещ – това няма да промени радикално дохода на всеки един човек, нито стимулите в икономиката, коментира още Георги Ангелов.

„И тази година БСП казва, че трябва да се намалят данъците на бедните и отива с тази позиция на разговора със своите партньори, но позитивното е, че поне сега левицата не иска да увеличи данъците за хората с доходи над 500-600 лева. Т.е. тази година сме дори в по-добра ситуация, в която БСП влиза в разговори с партньорите и има шанс НДСВ и ДПС, които постоянно повтарят как трябва да се помага на средната класа, да се преборят за някакво намаление и на данъците на тези хора” – посочи още Ангелов.

Според него ако се изпълни обещанието за намаление на осигуровките, а след няколко месеца се повиши здравната вноска с два процента, подобен ход би изглеждал по-скоро предизборно направен, отколкото мярка с дългосрочен ефект в икономиката.

Чуйте повече от Георги Ангелов в звуковия файл