Икономическата криза провокира ръст на домашното насилие
Икономическата криза провокира ръст на домашното насилие / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Икономическата криза провокира ръст на домашното насилие
59913
Икономическата криза провокира ръст на домашното насилие
  • Икономическата криза провокира ръст на домашното насилие

Случаите на домашно насилие са се увеличили през последните три години. Все повече деца, страдащи от тормоз както у дома, така и в училище се обръщат към Горещата телефонна линия. Това обяви представителката на Асоциация за борба с домашното насилие „Анимус” Марина Грибачева.

Според Марина Грибачева случаите на домашно насилие са се увеличили заради икономическата криза и финансовите проблеми, които имат хората.

„От 2009-а насам има тенденция за повишение. Това че има финансова и икономическа криза е нещото, което утежнява насилието. Големият процент от обажданията е на хора, които са в ситуация на домашно насилие - най-много жени, след това се обаждат деца. Напоследък се наблюдава тенденция да се обаждат и мъже”, обясни Грибачева.

На денонощната линия работят 27 доброволци. Надя Захариева, която  е един  от тях каза, че все по-често се налага да прехвърлят обаждания към полицията. „Хората, които се обаждат и търпят насилие, търпят насилие от роднини, близки, от хора, които обичат. За тях е много трудно да си представят, че ще се намеси полиция, прокуратура или съдебна медицина. Понякога те просто се обаждат за да бъдат чути. Понякога се обаждат хора, които са самотни и имат нужда просто да поговорят с някого”, коментира Захариева.

Номерът на Горещата телефонна линия е 02 981 76 86.