Идеята на ДПС за предизборната агитация скара депутатите
Идеята на ДПС за предизборната агитация скара депутатите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Идеята на ДПС за предизборната агитация скара депутатите
54653
Идеята на ДПС за предизборната агитация скара депутатите
  • Идеята на ДПС за предизборната агитация скара депутатите

Идеята на ДПС да се позволи предизборна агитации на език, различен от българския скара депутатите в парламента. В декларация на „Атака", представена от парламентарната трибуна от лидера на националистите Волен Сидеров се казва, че искането на ДПС е недопустимо и противоречи на Конституцията.

„Да се пропагандира на турски език или на някакви други езици в България, която не е нито много национална, нито федерална, нито конфедерация, е нарушение на Конституцията. Това от ДПС го знаят прекрасно. Те не си правят илюзия, че това предложение ще срещне разбирането на българското общество. За мен е важно средата, в която се роди подобно предложение, средата, която управляващата партия ГЕРБ вече трета година така добре е поставила тази среда - аз я наричам туркофилска, че съвсем естествено в нея избуя това предложение да се пропагандира на турски език. И както казват някои хора помежду си, коментирайки политиката днес - защо ви е ДПС, като имате ГЕРБ. Че при днешната политика на ГЕРБ ДПС се чувстват много по-добре, отколкото в тройната коалиция", каза още Сидеров.

В отговор от ГЕРБ заявиха, че няма да допуснат идеята да бъде приета и това е било ясно заявено още вчера.

„Голяма лъжа. Сега ще ви го докажа с конкретни факти и документи. Има прието становище по препоръките в доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), в което становище по тази препоръка изрично е казано, че българското правителство смята, че е недопустимо на различен от българския език да се води предизборна кампания, че това е противоконституционно и такава препоръка няма да изпълни", категорична бе Искра Фидосова.

Редът в пленарната зала беше нарушен, след като Волен Сидеров поиска думата за отговор на Фидосова, но председателят на парламента Цецка Цачева отказа да му я даде. Заради това лидерът на националистите и депутатът от „Атака" Павел Шопов влязоха в пряк спор с вътрешния министър Цветан Цветанов, който е в парламента, за да участва в парламентарния контрол.

По-късно в кулоарите на Народното събрание Волен Сидеров заяви пред журналисти, че трябва да се поиска оставката на председателя на парламента Цецка Цачева заради двойния стандарт, който прилага и тенденциозния отказ да даде думата на опозицията.