Стефан Янев
Стефан Янев / БТА
Необходими са законодателни реформи, за да могат прокурорите и съдебната система да работят по-ефективно. Гласоподавателите трябва да изпратят ясно послание, че искат в политиката хора, които не мислят единствено за личния си интерес. Това заявява в интервю за швейцарското издание „Блик“ премиерът Стефан Янев, предаде БНТ.

Той посочи, че българите са наясно, че корупцията е голям проблем от години.

„Много политици не правят нищо по въпроса и дори когато медиите изнасят нарушения, обвинението често е неактивно. В България нито политици, нито бизнесмени са затворени за корупция, въпреки че някои го заслужават“, заяви служебният премиер.

Проф. Минеков: Проектът за Ларгото е свързан с беззаконие, ще си отидат хора на високи позиции

На въпрос какво прави той като премиер, Янев отговаря, че основната му задача е да организира предстоящите парламентарни избори на 11 юли.

„Трудно ми е да допринеса с нещо значимо за толкова кратко време. Опитвам се да убедя хората да упражняват своите демократични права“, заяви премиерът.

Попитан дали финансирането от ЕС е контрапродуктивно, защото захранва корумпираната система, Стефан Янев отговаря:

„Много сме благодарни за тези пари. Първоначално българите смятаха, че европейците ще се грижат за това как се изразходват парите. Но се оказа, че всяка държава носи отговорност за това. Всъщност днес мнозина вярват, че европейските пари не са изразходвани добре и това е довело до корупция“.
БНТ