Няколко души, които в момента са подсъдими, влязоха в листите за кандидат-депутати. Става въпрос за семейството Ветко и Маринела Арабаджиеви, посочва NOVA.

За влизане в парламента се бори и бизнесменът Миню Стайков. И тримата, които са под домашен арест, направиха опит Спецсъдът да ги пусне на свобода.

Спецсъдът отказа да пусне на свобода Ветко и Маринела Арабаджиеви


Въпреки нежеланието да обяви пред медиите защо влиза в политиката, Маринела Арабаджиева поиска от съда да излезе на свобода, за да участва активно в предизборната кампания. Като кандидат за депутат делото срещу подсъдим като нея ще си продължи, но тя няма как да бъде задържана под стража. Към политиката се оказа, че е тръгнал и съпругът й Ветко.

„Ние имаме съмишленици в тази партия. Изповядваме една и съща политическа идеология”, каза той. И двамата са в листите на Движение „Заедно за промяната”. Въпреки това Специализираният съд ги остави под домашен арест.

„Същественото е фактът, че съдът в Страсбург е осъдил България за прекомерния арест на Миню Стайков”, каза адвокатът му Ина Лулчева.

Европейският съд осъди България по жалба на Миню Стайков

Като кандидат-депутат в съда се яви и бизнесменът Миню Стайков. Отново – с искане да бъде пуснат на свобода. Той също беше лаконичен за причините да прави опит в политиката.

Лаконично коментира и изборът да бъде в листите на партия „Бригада”. „Най-дългият път започва с първата крачка”, заяви той. А адвокатът му Анна Попова научи от медиите, че клиентът й е осъдил България в Страсбург за това, че твърде дълго е останал задържан.

„Това е една наистина прекрасна новина за нас. За всички нас, за цяла България”, каза тя.

Семейство Арабаджиеви също имат жалби в Страсбург за това, че твърде дълго са останали в ареста.

И Арабаджиеви, и Стайков са подсъдими по дела за пране на пари и данъчни измами и ще обжалват решението на съда.