И цар Киро замесен в подготвяното убийство на прокурор
И цар Киро замесен в подготвяното убийство на прокурор / Sofia Photo Agency, архив
Повдигнаха обвинения срещу бароните, поръчали убийството на магистрат
48725
Повдигнаха обвинения срещу бароните, поръчали убийството на магистрат
  • Повдигнаха обвинения срещу бароните, поръчали убийството на магистрат

Прокуратурата повдигна обвинения срещу тримата ромски барони, арестувани вчера за подготовка и поръчителство на убийството на прокурора от Върховна касационна прокуратура Олег Янев. Кирил Рашков също е привлечен като обвиняем за подготовката на убийството на прокурора Янев, съобщиха от прокуратурата.

Цар Киро заедно с братята Георги Горанов-Чамур и Васил Горанов-Вачето, както и Любомир Илиев-Къдравия от Костинброд са обвинени още и в подготовката на убийствата на председателя на мешерето Христо Върбанов-Папата и лидера на партия Евророма Цветелин Кънчев-Дон Цеци. Първоначално вчера се появи информация, че третият „поръчан” е друг ромски лидер - Шмид Точев от Своге.

Междувременно председателят на политическо движение „Евророма” Цветелин Кънчев поиска спешна среща с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и главния секретар на МВР Калин Георгиев, съобщиха от пресцентъра на движението.

Според прокуратурата подготовката за убийствата е била в периода юни-септември миналата година в София и град Левски. Срещу Любо Къдравия има повдигнато обвинение и за подбудителство на друго лице за извършване на убийството Христо Върбанов срещу сумата от 100 000 евро. Папата от години е в явен конфликт с Кирил Рашков и приближеният му Любо Къдравия.

Засега четиримата няма да отговарят пред закона за участие в организирана престъпна група, а за съучастничество. Това означава, че на този етап делото няма да се гледа от специализираната прокуратура. Към момента срещу Цар Киро няма повдигнато обвинение, защото той е задържан по друго дело - този път за заплаха за убийство.

И тримата арестувани са криминално проявени. Любомир Илиев е бил задържан през 2003 г. като уличен във връзка с повреждане чрез взрив на лично имущество, Георги Георгиев е регистриран за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и осъждан за кражба, а Васил Георгиев има регистрации за незаконно притежаване на оръжия и боеприпаси, хулиганство и закана за убийство.

Една от мишените - Олег Янев е бивш следовател, свързван с работата си по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Ромските барони платили за мократа поръчка 100 000 евро. Покушението трябвало да бъде извършено в първите дни на новата година, но ареста на поръчителите осуетил нападението.

Срещу Дон Цеци и Ицо Папата тече дело, по което двамата са подсъдими за изнудването на бившия директор на „Гражданска защита” Никола Николов. Според обвинението те са поискали от Николов да плати 250 000 евро, за да не бъдат оповестят в медиите компрометиращи го материали.