За да не се налага тези битови потребители да инвестират в оборудване, което струва хиляди и да се преминава от един източник на друг, посочи той
Парламентът продължава работа с изслушването на енергийния министър Росен Христов.

На въпроса на „Възраждане“, зададен от Ангел Георгиев, доведе ли решението на Министерския съвет до повишаването на цените на природния газ, Росен Христов отговори, че с това решение де факто са спрени доставките на природен газ от „Газпром Експорт“, които по това време са най-евтиният газ, който България закупува по дългосрочен договор, заедно с договора по доставките с Азербайджан.

Борисов: Благодарание на Петков България ще се превърне от износител във вносител на ток

По думите му всички последващи доставки са на цена по-висока от тази на „Газпром“. „Невъзможността да се доставя от „Газпром“ на практика оставя единствения избор на алтернативни доставки, всяка от които е на цена по-висока от тази по договора с „Газпром Експорт“, каза енергийният министър.

На въпроса на БСП, зададен от Драгомир Стойнев, свързан с електроенергията, министър Росен Христов заяви, че според него чисто стратегически и от социална гледна точка би трябвало всички потребители да са еднакво защитени. „В идеалния вариант за битовите потребители отоплението на газ, парно и електроенергия трябва да бъде приблизително на една цена, така че да не се налага тези битови потребители, които се опитваме да защитим с тези регулирани цени, да инвестират в оборудване, което струва хиляди и да се преминава от един източник на друг“, посочи той.

Заради очакваните високи сметки: Как да изолираме добре дома си, за да пестим енергия

Министър Христов уточни, че преминаването към отопление с електроенергия предизвиква по-интензивна консумация и натоварва електроразпределителната мрежа, така че това също е фактор, който трябва да се избягва.

Ивайло Мирчев от ПГ на „Демократична България“ попита тези посредници, с които се сключиха сделки, тъй като те не са производители на газ, а търговци, възможно ли е в момента да използваме руски газ от „Газпром“. Депутатът твърди, че на Ревитуса се разтоварва танкер с руски газ, който се казва „Велики Новгород“. Министър Христов отбеляза, че това, което българската страна иска, е да се гарантира произхода на газа и той да не бъде руски.

„Танкерът, който се разтоварва, може би е руски и мога да ви кажа, че ние не получаваме природен газ от него“, категоричен е той. Енергийният министър уточни, че преди няколко седмици сме получили втечнен газ, но танкерът е бил от Норвегия. По думите му България няма възможност да вземе цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни и да го складира.

 
БГНЕС