Ръст в търсенето на дограми и изолации заради очакваните високи сметки за енергия тази зима. Това отчитат търговците в началото на новия отоплителен сезон. Според експертите добрата изолация може да ни спести между 30 и 60% от месечните фактури за ток, газ или парно, посочва NOVA.

Всяка инвестиция в изолация на апартамента ни гарантира по-ниски сметки за отопление. За да постигнем максимален ефект, трябва да обърнем внимание на всеки елемент от сградата – от пода, през стените и прозорците до покрива.

Заради очакваните високи сметки за отопление все повече потребители през последните месеци инвестират в нова топлоизолация или дограма за дома си, отчитат и търговците.

„Има повишено търсене, което е проблем за цяла Европа. Всички производители са изключително натоварени. В европейски мащаб има недостиг на такива материали, защото търсенето е сериозно. Фирмите, които изпълняват такъв тип дейности, са претоварени”, коментира инж. Йордан Николов от Българската асоциация за изолации в строителството.

„Всеки шок в цените на енергията винаги е бил съпроводен с качествен скок в строителството. Това се е наблюдавало през 70-те години, когато е бил шокът с цените на петрола. Това нещо няма начин да не се повтори и при сегашната ситуация”, смята търговецът на дограми Тодор Димитров.

През последните месеци заявките за поставяне на изолации по стени, покриви и подове не спират, разказват и майсторите в строителството.

„Най-важното – запазва равномерна температура и не допуска влагата в помещенията”, каза управителят на строителна фирма Марио Стоянов.
nova.bg