Младен Маринов и Христо Терзийски
Младен Маринов и Христо Терзийски / БТА
По така изготвеното съобщение от МВР виждам, че се касае за бивш ръководен служител от Генерална дирекция "Национална полиция", не ми е известно срещу мен да е правена проверка, не знам за какво може да е водена проверка, не съм викан в дирекция „Вътрешна сигурност“ за проверки или да ми снемат свидения.Това заяви бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС пред журналисти в кулоарите на парламента. 

По думите му, това съобщение от МВР и прокуратурата е в продължаване на разпалването на започналата война между МВР и прокуратурата. Такива битки и война е само в интерес на бандитите, коментира още Терзийски.

Бивш МВР-началник и настоящ депутат разследван за участие в престъпна група

Младен Маринов, който беше предшественик на Терзийски като силов министър, заяви, че "министърът на вътрешните работи не разпорежда подслушвания, а получава сигнали и се насочват към компетентните дирекции да ги обработят". Той се съгласи с Терзийски, че "тази война между МВР и прокуратурата ще доведе до ръст на престъпността", както и ще създаде трудности на служителите на правоохранителните органи да противодействат заедно срещу престъпността.

По-рано от полицията съобщиха, че Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП в периода 2018-2020 година.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани, извън системата на МВР. В хода на разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура.

През юни 2020 г. събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР с оглед наличие на достатъчно данни за съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНПО. С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през месец януари 2021 г. е направен отказ от образуване на досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ същият е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към настоящия момент е депутат в Народното събрание. От МВР считат, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.