/ БГНЕС
Започваме разговори с всички политически сили, в които ще тестваме наличието на конституционен консенсус. Това заяви Христо Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" пред журналисти в Народното събрание. По-рано днес Кирил Петков посочи, че ПП-ДБ започва усилена работа по промяна на Конституцията.

"Не може да има трайно решение на политическата криза или на големите задачи, които си поставя България, без да бъде решен проблемът с фундаменталните гаранции със законността в страната", смята Иванов. Според него това изисква решителна промяна в модела на управление на прокуратурата, а не на моментния човек, заемащ поста главен прокурор. По думите му е необходимо да се тества наличието на конституционно мнозинство, съгласие между политическите сили около няколко идеи.

Първата от тях е преструктуриране на Висшия съдебен съвет (ВСС) по начин, който да изпълни дългогодишните международни препоръки и европейски стандарти. Да бъде разделена съдийската от прокурорската квота. Прокурорската квота да бъде преформатирана така, че в нея да бъде въведена реална обществена квота, която да гарантира обществения контрол върху работата на прокуратурата и в съдийската колегия да бъде гарантиран стандартът за независимост на съда, обясни Христо Иванов.

Втората промяна е преформатиране на модела на управление на прокуратурата и максимално ограничаване на правомощията на главния прокурор и особено на неговите кадрови правомощия, коментира той. По думите му прокуратурата трябва да бъде вкарана обратно в границите на законността и това изисква максимално ограничаване на властта на главния прокурор.

Христо Иванов добави, че се обсъждат и други идеи за промени в Конституцията. Въвеждането на пряка конституционна жалба или разширяване на достъпа на гражданите до конституционно правосъдие. Преосмисляне на института на служебните правителства, за да сме сигурни, че те ще бъдат единствено и само правителства, фокусирани върху провеждането не избори и проследяване на процесите, които се случват само между изборите, обясни депутатът и добави, че тези въпроси ще бъдат обсъдени с другите политически сили по време на консултации, които ще бъдат проведени следващите дни.

"Надявам се, че ще получим ясен ангажимент за промени в Конституцията, което ще даде добра база за излъчване на правителство с втория мандат", каза още Иванов.

Политическата криза в страната оголи много проблеми и утвърди дълбокото обществено разбиране, че в България законът не се прилага еднакво спрямо всички, заяви Атанас Атанасов от ПП - ДБ. Отговорността лежи върху Народното събрание да бъдат предприети промени в Конституцията и законодателството, за да се получи синхрон между органите на съдебната и изпълнителната власт за еднакво прилагане на закона, обясни Атанасов.

Това, което се предлага с първия мандат, не може да реши големите проблеми на България, коментира по-рано Иванов. Според него ситуацията в страната е сериозна и всяко решение по отношение на управлението трябва да бъде взимано много внимателно. 

"При срещите ни с Мария Габриел поставих на нея и цялото ръководство на ГЕРБ за пореден път въпроса какви промени в Конституцията предвиждат, защото това е пътят към системна промяна в България. Не просто да опитаме да махнем един досадил на всички главен прокурор, за да оправим проблема, а наистина да решим нещата в дългосрочен проблем. На този въпрос отговор не получих", обясни Иванов. Заради всичко това подходите към втория мандат започваме от разговора за Конституцията, защото смятаме, че това е системният начин да бъдат решени проблемите на страната, коментира той.

Според него въпросът не е на кого е мандатът, а кой може да предложи формула, фокусирана върху истинските решения. Ще опитаме да направим това във втория мандат и се надяваме на отговорно отношение, заяви Иванов и добави, че проектокабинетът на ПП-ДБ с премиер Николай Денков не е минал окончателно гласуване на парламентарна група.
Николай Трифонов/БТА