/ БГНЕС
В момента разсъждавам върху това какъв е шансът да се състави кабинет въобще в следващия парламент. Всеки се държи като хан Аспарух, все едно държавата започва с него.

Това каза лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

"Виждаме един провал на консултациите, което е безотговорно. Тези консултации трябваше да се случат и трябваше да бъде дадено достатъчно време на партиите", коментира още той във връзка с обявения от президента край на консултациите с политическите сили за връчване на мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

Иванов посочи, че конституционната цел на тези консултации е да се намери изход от политическата криза. "Търсенето на този изход не може да върви по график, хайде всички на плаца в първия възможен момент", коментира Иванов. Той посочи, че именно от тази гледна точка смята, че това е била провалена конституционна възможност.

Относно решението на "Продължаваме Промяната" и "БСП за България" да не отидат на консултациите при президента, Иванов каза, че въпросът не е просто да се отиде.  

"Въпросът е да има условия за това някакви процеси да протекат, някакви разговори между всички участници да се случат и на база на това да се намери решение, а не просто да се отметне някакъв ритуал. Тези разговори не са ритуал. Те преследват конкретна цел. Ако мандатоносителят има нужда от повече време – няма никаква конституционна необходимост това време да бъде отказано", заяви Иванов.

Председателят на ПГ ДБ коментира, че тези консултации, в тази изключително сериозна ситуация, са били важен шанс да се възстанови диалога. По думите на Иванов именно този шанс е пропуснат.

Относно консултациите на ДБ довечера с "Продължаваме Промяната", Иванов заяви, че очаква визията на мандатоносителя за това как ще се развият нещата. Техен е мандатът, така че очакваме по-скоро да чуем тяхната визия, добави той.

На въпрос за съвместно явяване на предстоящите избори с представителите на ПП, Иванов посочи: "Тангото изисква двама. Това, което аз разбирам е, че нашите избиратели го очакват и ние още на миналите избори направихме такова предложение. Тоест от наша страна вратата за такъв разговор е отворена".
БТА