Хиляди учители се събраха на протестен митинг в София
Хиляди учители се събраха на протестен митинг в София / снимка: Sofia Photo Agency

Хиляди учители от цялата страна се събраха на национален протестен митинг в столицата.

Точно в 11.00 часа две учителски шествия тръгнаха по софийските улици. Първото с учители от Северна България от НДК, а второ с техни колеги от Южна България по площад „Александър Невски”. Двете шествия около 11.30 се събраха на площад „Александър Батенберг”, където започна и националният протестен митинг. Учителите викат „Оставка” и „Победа”, носят българския трибагреник и синдикални знамена, както и много плакати – „Вълчев душа дава братя, но не за наука, а за своята сполука и Орешарски е той там в кабинета, потънал в числа и сметки, които не стигат и за чифт подметки”.

Двете учителски шествия бяха предвождани от микробуси на синдикатите, от които звучаха възрожденски песни. В 13.00 часа учителите ще тръгнат от площад „Ал. Батенберг”, ще преминат по бул. „Цар Освободител” и ще стигнат до парламента. До 15.00 часа имат разрешение за митинг там и след това по същия маршрут отново ще се върнат на площад „Ал. Батенберг” където митингът ще продължи.

В 16.30 часа в централата на КТ „Подкрепа” се очаква среща на регионалните синдикални координатори по места, които да решат приемат ли вчерашната оферта на правителството и така да бъде сложен край на ефективната учителска стачка, която продължава вече 19-и ден

На тази среща в централата на КТ „Подкрепа” се очаква да присъстват и министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев.