/ ThinkStock/Getty Images
Още две области обявяват грипна епидемия, в други две удължават грипната ваканция.
 
От утре и Видин и Кърджали са в епидемия, спират се учебните занятия, женските и детските консултации, свижданията в лечебните заведения, плановите операции и профилактичните имунизации. Поради задържащата се висока заболеваемост от грип от регионалната здравна инспекция в Смолян са връчили предписание за удължаване на грипната ваканция в областта до 25 януари, включително.

Грипната епидемия обхвана половин България
 
Учебните занятия на територията на област Смолян се преустановяват за периода до 28 януари 2019 г. включително.
 
Дотогава няма да се учи и в област Ямбол, тъй като е отчетено поддържане на висока епидемична заболеваемост. Запазва се епидемичното ниво и в Пазарджик, заради което грипната ваканция в областта се удължава до петък, включително.

В 901 училища учебните занятия са преустановени
 
В област Кърджали, която от утре обявява грипна епидемия, няма да се учи до 30 януари, включително. Консултации, свиждания и профилактични имунизации се забраняват до второ нареждане.
 
Препоръките на лекарите са при грипна епидемия да се ограничават социалните контакти, да се избягва събирането на много хора в затворени пространства. Болните с висока температура и признаци на грип в никакъв случай да не провеждат самолечение.