Гледат под лупа високите сметки за парно
Гледат под лупа високите сметки за парно / netinfo

Всички високи сметки за топло след изравняването ще бъдат разгледани внимателно от Топлофикация и фирмите за дялово разпределение. Ще се прецени защо са високи, ще се анализират и едва тогава ще се дават на потребителите. Това заяви Георги Рогачев, изпълнителен директор на Топлофикация-София в „Дарик кафе” на Дарик радио.

Ще прекъсваме отношения с някой от фирмите топлинни счетоводители заради некоректни сметки, закани се той. Предстои от Топлофикация да искат от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране промяна на общите условия за работа с фирмите за дялово разпределение, за да може да се санкционират и да се прекратяват договорите с тях. Сега фирмите в София са 12, а може да са само 4-5, обясни Рогачев. Той отказа да съобщи имената на тези, с които ще се прекратят договорите, но обеща, че ще станат ясни през август.

Според него, за да няма проблеми, е добре да се взаимства германския модел, където общата сградна инсталация е между 30-50 процента и няма цена за мощност.

Цената за такса мощност може да бъде формирана по друг начин. Не е трудно да стане. Сега тя е двукомпонентна и може да стане еднокомпонентна. Това предложи пък Любка Георгиева, директор на Дирекция „Електро и топлоенергетика” в министерство на енергетиката.

В едномесечен срок Върховният административен съд трябва да се произнесе по жалбата на пловдивския адвокат Катина Бончева за неправомерно разпределение на цената за мощност от топлофикационните дружества. Месец след подаването й, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, депутати от Комисията по енергетика и председателят на ДКЕВР Константин Шушулов лансираха законодателни промени за отмяна на такса мощност и преминаването към еднокомпонентна цена на парното.

Според действащата Наредба 2 за топлоснабдяването, разпределянето на разходите за поддръжка на предприятието става пропорционално на големината на жилищата. Това е в нарушение на Закона за енергетиката, който регламентира цените за отделните групи абонати да съответстват на разходите за доставка на топлоенергията точно на тези групи абонати, заяви адвокат Бончева в съдебната рубрика на Дарик-Пловдив “Темида”.

Според нея справедливото и съответстващо на закона разпределение на цената за мощност трябва да бъде пропорционално на количеството потребявана топлина. Нарушаването на този принцип води до абсурда т.нар. такса мощност да се начислява дори на собственици на имоти, които нямат изградена сградна инсталация, но има предвидена такава по проект, посочи Бончева.

Тя съобщи, че в Пловдивския районен съд са заведени 3 дела за установяване на обстоятелството, че ищците не дължат такса мощност. Според адвокат Бончева, при съществуващото противоречие между Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяването, съдът трябва да приложи закона.

Евентуалното спечелване на делата във ВАС и в Пловдивския районен съд ще даде основание на абонатите, които не ползват парно, но са принудени да плащат такса мощност върху кубатурата, да искат възстановяването на платените суми 2 години назад, когато Наредба 2 влиза в сила. В Пловдив това са около 3 200 собственици на имоти с изключени радиатори.