Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки
Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, БГНЕС, архив
Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки
64401
Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки
  • Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки

Ден след официалното встъпване в длъжност на новия министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев двама висши ръководители от сектора „Сигурност" подадоха оставки. След като още миналата седмица в публичното пространство се появиха слуховете, че главният секретар на МВР има намерение да подаде оставка, в ранния следобед пресцентърът на ведомството съобщи официално за напускането на Калин Георгиев. Малко по-рано през деня на електронната страница на Държавната агенция „Национална сигурност" пък се появи кратко съобщение, което информира, че председателят й Константин Казаков също е подал заявление за преждевременно напускане.

В краткото съобщение на електронния сайт на агенцията като основен и единствен мотив за оставката на Константин Казаков е посочен фактът, че ДАНС е орган към Министерския съвет, следователно новият министър-председател трябва да има възможност да избере нов екип. Оставката на Казаков идва само няколко дни след като заместникът му Димитър Йорданов доброволно напусна поста си като пое отговорността за изтеклата в публичното пространство секретна информация по разследването на скандала с бюлетините в Костинброд.

Припомняме, че Ден преди прокуратурата да хвърли повече светлина върху случая, до пощите на няколко медии беше изпратено анонимно писмо, подписано от „група достойни прокурори". В него се опровергава категорично истинността на сигнала на базата на официални документи.

Случаят предизвика остри реакции относно работата на службите и още тогава от държавното обвинение намекнаха, че теча на информация идва от агенцията за национална сигурност. „Моралната отговорност", както се изрази премиерът Марин Райков, отреди с поста си да се раздели зам.-шефът на ДАНС Димитър Йорданов, който е отговарял за проверката в печатницата.

Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС хвърлиха оставки
netinfo

Междувременно стана ясно, че в агенцията предстоят сериозни промени, свързани, както с вътрешното й устройство, така и със значително повишаване на правомощията й, разписани в нов проектозакон, който утре ще бъде обсъден в НС.

В началото на тази година Константин Казаков беше посочен за втори път като председател на ДАНС по предложение на бившия премиер Бойко Борисов, а преди него шеф на службата беше сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев. Правителството на Пламен Орешарски ще предложи на президента за временно изпълняващ длъжността председател на ДАНС да бъде назначен досегашният заместник Владимир Писанчев. Той стана скандално известен с разработката „Галерия" от 2008 г., при която ДАНС незаконно е събирала информация за фирми, медии и известни личности.

Моля да бъда извинен, ако в хода на съвместната ни работа съм обидил някого или съм бил несправедлив. Винаги ще ви подкрепям. На всички желая здраве, сили и мотивация да продължите.

- Калин Георгиев

Непосредствено след новината за оставката на Константин Казаков пресцентърът на МВР публикува съобщение за оставката на главния секретар на силовото ведомство. В емоционално писмо, адресирано до колегите си, Калин Георгиев излага мотивите си да напусне системата на МВР:

„Бих искал да благодаря на всеки един от вас, че имахме честта да служим заедно на България. Бяхме заедно под дулата на престъпниците край Вакарел и Сливен, не сме се крили един зад друг в Бисер, Ловни дол и при терористичния акт в Сарафово", прочувствено си спомня Георгиев.

Той помоли за извинение и благодари на всичките си колеги за съвместната работа.

"Моля да бъда извинен, ако в хода на съвместната ни работа съм обидил някого или съм бил несправедлив. Винаги ще ви подкрепям. На всички желая здраве, сили и мотивация да продължите. Последната ми заповед към вас е да се прибирате невредими при любимите хора", се посочва още в обръщението му.

От написаното става ясно, че зад решението стоят лични мотиви. Накрая в писмото към колегите си Георгиев завършва емоционално: „Последната ми заповед към вас е да се прибирате невредими при любимите хора!".

Константин Казаков започва работа в Националната служба "Сигурност"-МВР през 1993 г. на длъжност разузнавач І степен. Преминава през всички нива на служебната йерархия в Националната служба "Сигурност", а по-късно и в Държавната агенция "Национална сигурност", като последователно заема длъжностите началник на сектор, началник на отдел и директор на дирекция. С решение на Министерския съвет от 10.12.2009 г. е определен за заместник-председател на ДАНС. Назначен е за и. д. председател на ДАНС и с указ от март 2011 г. на президента Георги Първанов по предложение на Министерския съвет за довършване на мандата.

Калин Георгиев стана част от висшето професионално ръководство на МВР през 2009г. с идването на власт на ГЕРБ. Това е третият път, в който той изявява желание да напусне системата, при първите два обаче срещна съпротива в лицето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Повече за скандала, който се разрази в края на март и заради който бяха разпитани от прокуратурата много хора може да прочетете ТУК