Всеки ден всички институции в България полагаме усилия да освободим българските моряци, но ситуацията е изключително специфична и деликатна, това заяви пред медиите премиерът Димитър Главчев, който е в Брюксел за Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и за редовното заседание на Европейския съвет. 

Българските моряци, които са част от екипажа на "Galaxy Leader", са в плен на йеменските хути от ноември миналата година. На 7 октомври 2023 година "Хамас" нападна Израел, с което бе поставено началото на разрастващия се конфликт в Близкия изток и до ден днешен. 

"На срещата акцентът не само за България, но и като цяло, е повишаване на сигурността и повишаване на отношенията, което да доведе до задълбочаване на икономическите и търговските развития, но най-вече деескалация на напрежението в Близкия изток", каза Главчев и уточни, че точно на този форум не е подходящо да се повдига въпросът за моряците, тъй като темите са различни. 

В момента, в който България изпълни и последния критерий - за ценова стабилност, ще бъдат поискани извънредни Конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, посочи министър-председателят по повод членството на България в еврозоната.

Съгласно тазгодишните Конвергентни доклади страната ни изпълнява три от четирите критерия за членство, а именно: този за стабилност на публичните финанси (бюджетно салдо и държавен дълг), за валутния курс и за дългосрочния лихвен процент. Премиерът Главчев изрази очакване до края на годината да бъде покрит и четвъртият критерий за ценова стабилност, като данните на НСИ от август потвърждават тенденцията за забавяне на темпа на инфлация в страната. Именно изпълнението и на последния критерий ще е предпоставка България да поиска изготвянето на извънредни Конвергентни доклади, въз основа на които възможно най-скоро да бъде взето решение за определяне на дата за членството на България в еврозоната.

Попитан от медиите за акциите в България срещу купения и корпоративния вот премиерът Главчев беше категоричен, че МВР реагира на всеки сигнал в рамките на своите правомощия, съвместно с прокуратурата и се взимат мерки. Тези действия ще продължат до последно докато приключи изборният ден, увери той във връзка с ангажимента на служебния кабинет да гарантира честни и прозрачни избори.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня