/ БТА
На борда има двама българи
Съдбата на кораба "Галакси лийдър“ и екипажа му са в ръцете на „Хамас“. Това съобщи говорителят на хутите Насър ад Дин Амер пред CNN.

Хусите обявиха, че обмислят освобождаването на екипажа на отвлечения „Galaxy Leader“

Групировката ще реши дали да освободи плавателния съд и пленниците, казаха йеменските бунтовници. На борда има и двама българи.

„Корабът и неговият екипаж са в ръцете на братята от съпротивителното движение на Хамас и бригадите Ал-Касам“, каза говорителят на хутите, като добави, че текат дискусии с палестинското движение дали да бъдат освободени хората на борда. 

Товарният кораб беше отвлечен на 19 ноември миналата година. Освен от двамата българи, екипажът е съставен от 17 филипинци, 3 украинци, 2 мексиканци и румънец.
 

кораб българи хуси


"Мисля, че е в интерес на хутите да се отнасят добре с тях. В крайна сметка тези хора са жертви", каза Мохамед Ал-Кади, базиран в Кайро йеменски анализатор на конфликти.

Похитеният български кораб „Руен“ е забелязан да плава край Сомалия

От Министерството на външните работи коментираха, че МВнР е активно ангажирано със случая на отвлечените български граждани от екипажа на кораба, похитен в Червено море на 19 ноември 2023 г.

Полагат се систематични и координирани усилия от страна на МВнР, на задграничните представителства на Република България в региона и от всички компетентни български институции с цел своевременно освобождаване на двамата български моряци и успешното им завръщане в България. Работи се по всички възможни направления като се използват различни канали - поотделно и в координация с другите държави, които имат граждани на кораба „Галакси Лийдър", добавят от дипломатическото ведомство.

И добавят, че българското правителство и всички компетентни институции ще продължат да работят активно по случая с отвлечените български граждани за освобождаването им и благополучното им завръщане в България.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня