Румен Радев консултации ВОЛТ Движение 21 ДБГ
Румен Радев консултации ВОЛТ Движение 21 ДБГ / БТА
Президентът Румен Радев отново подчерта, че гласуването по пощата не е идея на президентската институция. Този начин обаче може да се окаже единственият вариант за упражняване на правото на глас за българите в чужбина, повтори той.

Днес държавният глава продължава с консултациите за предстоящите парламентарни избори с извънпарламентарните партии, също участвали в летните протести, „Движение 21“, „Движение България на гражданите“ и „Волт“.

Според президента управляващите не трябва да абдикират от идеята за гласуване по пощата, а тази възможност да се разгледа. Радев даде пример, че в Германия и Австрия това е рутинна процедура, а в Швейцария 95% са гласували по този начин по време на пандемията.

По думите му остават и много въпроси за мобилните урни за карантинираните, които се очаква да бъдат въведени с поправка в Изборния кодекс.

Държавният глава бе категоричен, че смесването на ръчен и машинен вот е безсмислено.

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева защити категорично гласуването по пощата. Според нея обаче то не трябва да е само за българите зад граница, а и за всички в България. "Не считаме, че гласуването по пощата трябва да се разглежда като екзотичен въпрос", каза тя. Според Дончева изборната администрация не може да бъде принуждавана да се ваксинира. Тя постави въпроса за хората, които ще обикалят по къщите с мобилни урни и метафорично ги определи като "камикадзета", които ще ходят при карантинирани хора.

Според Димитър Делчев от „Движение България на гражданите“ ваксините няма да стигнат за всички, ангажирани с изборния процес. Той заяви и подкрепа за гласуването с машини. "Най-много печелят от ниска избирателна активност управляващото мнозинство", констатира Делчев. Настимир Ананиев от "Волт" пък обвини управляващите, че изпълнителната власт не обръща внимание на българите в чужбина и нямало да им осигури правото да гласуват. "А те ще станат повече от българите в България", прогнозира бившият коалиционен партньор на ГЕРБ, който беше шеф на транспортната комисия като депутат от Реформаторския блок.