/ БГНЕС
Гласуваха таван до 5000 лв. за роднини извън „тесния семеен кръг“ на загинали при катастрофи
99761
Гласуваха таван до 5000 лв. за роднини извън „тесния семеен кръг“ на загинали при катастрофи
  • Гласуваха таван до 5000 лв. за роднини извън „тесния семеен кръг“ на загинали при катастрофи
Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по "Гражданска отговорност" ще има за роднини, които не влизат в "тесния семеен кръг". Това решиха депутатите като приеха окончателно промените в Кодекса за застраховането.
 

Братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия ще се счита за роднини, които не са в тесния семеен кръг. За съпрузи, деца и родители, включително осиновители или други отглеждащи, лимит на обезщетенията няма да има нито за имуществените, нито за неимуществените вреди, както е и сега.
 
Колко още може да поскъпне „Гражданската отговорност“?

Промените се наложиха, след като Асоциацията на българските застрахователи обяви, че ще се стигне до фалити на компании или до цена на "Гражданската отговорност" от 1000 лв., ако спешно не се приемат законодателни промени заради решение на Върховния касационен съд от 21 юни т.г. Решението на съда разшири кръга на роднините, които имат право на обезщетение за болки и страдания при смърт на техен близък на пътя.
 
На заседанието на бюджетната комисия вчера обаче Комисията за финансов надзор представи данни, които показват, че сметките на застрахователите за "финансово цунами" са силно преекспонирани.
 

БГНЕС


Управляващите настояха за таван на обезщетенията, за да  може да се избегне увеличаване на цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". В пленарната зала Пенчо Милков от БСП влезе в конфликт с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
Милков посочи, че текстът защитава единствено интереса на застрахователите. "Балансът е разрушен. Извеждането на размера на обезщетението извън залата на съда, слагането на този таван и определянето на методика, освен че нарушава правата на гражданите, нарушава и свободата на съда и негово правомощие, което е на хиляди години", коментира той.

Над 90% от катастрофите у нас са резултат на човешка грешка

"Една Германия например, изобщо не плаща обезщетения за неимуществени вреди. И средните обезщетения, които се плащат в Европа за неимуществени вреди са 25 000-30 000 евро. В България средната цена за последните пет години е 50 000 евро и расте", отговори му Менда Стоянова от ГЕРБ.  
 
ОТ ДПС подкрепиха управляващите за промените в закона.
 
Изненадващо при гласуването на тавана на обезщетенията от "Атака" се обявиха против, но въпреки това бяха приети окончателно.