ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за провал в регионалната политика
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие, този път за провал в регионалната политика / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие за провал в регионалната политика
67206
ГЕРБ внесе нов вот на недоверие за провал в регионалната политика
  • ГЕРБ внесе нов вот на недоверие за провал в регионалната политика

ГЕРБ поиска оставката на правителството заради провал на регионалното развитие и инфраструктурата.

Лиляна Павлова обясни, че мотивите към искането на вота са преди всичко в цялостното усещане за провал. „Нито една от секторните политики, с които това министерство трябва да е ангажирано не е в ход или няма добра реализация на тези дейности”, обясни тя.

Павлова отказа да коментират дали този път ще се регистрират при дебатите по вота след като миналият път не го направиха. „Управляващите трябва да бъдат в залата. Надявам се този път фикусът да не е в космоса”, каза Павлова.

В отговор лидерът на левицата Сергей Станишев разпозна във вота опит да се избяга от темата за тефтерчето на Филип Златанов. „Сега се стараят да отвлекат вниманието. Очевидно ГЕРБ се явяват на поправителен и по правенето на вот на недоверие. Видяхте колко нелепо беше поведението им на първия вот”, заяви лидерът на социалистите.

„Надявам се в седемдневния срок, предвиден от правилника, ръководството на парламента и управляващото мнозинство да се организират, да осигурят работещ парламент, за да се проведе смислена дискусия”, коментира Цецка Цачева, цитирана от БТА.

ГЕРБ внесе нов вот на недоверие този път за провал в регионалната политика
netinfo

Целта на този вот не е смяната на един министър, а промяна на държавната политика в този сектор, като отговорността за състоянието му е преди всичко на премиера и на правителството като цяло, декларират още от ГЕРБ.

Очаква се следващата седмица да се проведат дебатите и гласуването на втория вот на недоверие към кабинета Орешарски.

Първият вот на недоверие към кабинета „Орешарски” съвпадна с правителствените отчети за свършеното през първите сто дни от управлението на фона на продължаващи масови протести.

Първоначално опозицията възнамеряваше вотът на недоверие да е за цялостната политика. Впоследствие от ГЕРБ смениха тактиката и решиха да направят серия от вотове по секторните политики. Според лидера на опозицията Бойко Борисов причината е, че във всеки от ресорите правителството претърпява провали и колегите му искали да говорят по много за това. Така първият вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски е за политиката по отношение на инвестиционното проектиране и специално ангажираното с нея министерство.

Заседанието на парламента на 25 септември, посветено на дебатите по вота, обаче се провали заради липса на кворум. Избраниците от ГЕРБ не се регистрираха, а представителите на Атака изобщо не се появиха в пленарната зала. На следващия ден председателят на парламента Михаил Миков използва процедурна хватка и след ръчно преброяване беше гласувано и вотът беше отхвърлен.