/ БТА
Партията на Борисов свика брифинг заради „среднощния хаос, създаден от ЦИК“
ГЕРБ свика брифинг заради "среднощния хаос, създаден от ЦИК". Причината е решението на ЦИК, което стана ясно след полунощ, Централната избирателна комисия първо отхвърли, а след едночасова почивка одобри заявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ" да не бъдат обявявани за избрани народни представители.

ЦИК все пак прие отказите на Борисов и кмета на Благоевград да са депутати

"В желанието си да
изчегъртат ГЕРБ и г-н Борисов, ЦИК щеше да създаде абсурд - Илко Стоянов, след като беше избран за кмет си подава заявление, че вече не желае да е народен представител, защото вече е кмет. При което ЦИК го блокира, но явно са получили среднощно обаждане от някой, за да разберат в стремежа си какаво искат да изчегъртат, че може да стане така, че те самите да бъдат изчегъртани от самите техни хора в ЦИК. Недопустимо е такова непрофесионално поведение от страна на ЦИК, което се основава основно на политическа реторика", заяви Цветомир Паунов от ГЕРБ.

"Членовете в ЦИК трябва да изпълняват разпоредбите на законите и на Изборния кодекс в страната. Съгласно разпоредбите заявление, подадено преди изтичане на срока по чл.300 ал. 2 от ИК по същество представлява оттегляне на съгласие на кандидат за народен представител по чл. 255 ал. 1 т. 3 от ИК за участие в изборите за което е необходимо изискване за регистрация. При положение, че такова не е на лице, ЦИК не може да обяви такова лице за избрано като народен представител от съответната кандидатска листа. На свое заседание ЦИК в момента, в който се докладва, че има подадено такова заявление от Бойко Борисов, за желанието да бъде наобявяван като избран за народен представител, ЦИК без всякакви правни аргументи, единствено само в политическа реторика, взима решение това заявление да не бъде гласувано и реално Борисов не е обявен за неизбран за народен представител. Тоест той трябва да остане като народен представител", заяви Паунов.

ЦИК с последни данни: Кой колко депутати вкарва в 46-ото Народно събрание

Според Тома Биков  заявлението на Борисов да не бъде обявен за депутат е прието, но е прието, "защото разбраха, че то засяга и техен човек. Това показва двоен стандарт. Ако те бяха истински убедени, че първоначалното им решение е правилно, трябваше да отрежат и кмета на Благоевград. Когато разбраха това, от немай-къде си смениха мнението”, заяви той.

Този състав на ЦИК е неадекватен, смята Тома Биков.