Томислав Дончев
Томислав Дончев / БГНЕС
Вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че партията разполага с данни за предстоящ опит за компрометиране на втория тур на местните избори.

Окончателно: Под 9% разлика между Фандъкова и Манолова в битката за София

Имаме данни за по-сериозни предстоящи опити за компрометиране на изборния процес за втори тур в аванс. Ще има опити той да бъде представен като подменен, корумпиран, купен“, заяви той на пресконференция в централата на партията.

Дончев определи тези опити като „скверна политическа технология“ и направи аналогия с аферата „Костинброд“, случила се през 2013 година.

ЦИК наказа бТВ с глоби за погазване на закона с агитация срещу ГЕРБ

„Натъкваме се на особен политически феномен - джендаризъм или полова неопределеност. Склонността да криеш кандидата си, да не играеш честно, да го ребрандираш и да го пребоядисаш - дава удивителни възможности“, заяви още Дончев.

От ГЕРБ направиха и обобщение на постигнатите изборни резултати.

ЦИК: Какви бяха нарушенията в изборния ден?

На първи тур на изборите през 2011 година партията печели 25 общини. През 2015 година те стават 65, а през 2019 година – 91. Наблюдава се обаче спад при областните градове. На предходните избори ГЕРБ е първа сила в 11 областни града, а на тези – в 8.

В Пазарджик и Ямбол кандидатите на управляващите не отиват на балотаж, а в Кърджали традиционно печели ДПС. Във всички останали областни центрове кандидат-кметовете на ГЕРБ ще се състезават на втори тур.

ГЕРБ и БСП в схватка: Местният вот превзе и парламентарната трибуна

„В колко областни центрове БСП е първа политическа сила при вота за общински съветници?Ще ви дам отговора – в нито един“, заяви председателят на предизборния щаб Цветомир Паунов. Той се похвали още, че ГЕРБ увеличава и общинските си съветници, като в цялата страна има общо 1 807, което с 80 повече от изборите през 2015 година.

ГЕРБ отвърна на Манолова: Фандъкова отправи покана за дебат, беше отхвърлена

Председателят на парламентарната група Даниела Дариткова пък обърна внимание на резултатите в смесените региони, където партията също е увеличила общинските си съветници. За пример тя даде Хасково, където ГЕРБ ще има 17 съветника повече за различните общини, а в Силистра – 7 повече.

Манолова иска дебат лице в лице с Фандъкова, ако ще и в Космоса

От своя страна председателят на софийския предизборен щаб Малина Едрева потвърди, че от партията ѝ са поискали дебат между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, който да се проведе при ясен регламент преди втория тур, но Манолова е отказала.