Елена Йончева
Елена Йончева / БГНЕС
От ГЕРБ ще внесат днес сигнал до прокуратурата, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и НАП срещу Елена Йончева. Това обявиха на брифинг в парламента Делян Добрев и Антон Тодоров. Те уточниха, че повод за сигнала е информация, с която разполагат, че фирмата на Елена Йончева „Авторска телевизия“ ЕООД и "Далий трейдинг лимитед", офшорна фирма, регистрирана на Британските Вирджински острови, са съдружници в обща фирма - "Офроуд" ООД.
 
Информацията е публична, налична е в Търговския регистър, каза Добрев.

Елена Йончева осъди Бойко Борисов и ГЕРБ за 5000 лв.
 
Според учредителния протокол на новата фирма "Авторска телевизия" ЕООД внася 5000 лв. капитал, а "Далий трейдинг лимитед" внася 315 000 лв. Според Добрев това е "странно учредяване на фирма" - двамата собственици имат 50 на 50 дял, но единият дава 5000 лв., а другият 315 000 лв. Добрев заяви, че според публикация в български вестник "Далий трейдинг лимитед" е собственост на Цветан Василев.
 
В сигнала си от ГЕРБ ще питат институциите дали е спазено българското законодателство, има ли извършено престъпление, има ли пране на пари, има ли данни за други закононарушения. Дали става дума за източване на КТБ през тази обща фирма на Елена Йончева с офшорната фирма "Далий трейдинг лимитед", допълни Антон Тодоров.
 
Делян Добрев припомни, че преди време на въпрос какви са отношенията на Елена Йончева с Цветан Василев тя е твърдяла, че няма такива. Тя излъга цялото общество, сега от тези документи се оказва, че не само че има отношения, а е съдружник, коментира още Добрев.

Елена Йончева: Да изнасяш факти не е мракобесие, ГЕРБ просто очакват покорство
 
Междувременно депутатът от БСП Елена Йончева заяви, че ще заведе дело за клевета и набеждаване срещу Делян Добрев и Антон Тодоров от ГЕРБ.
 
"Ще заведа дело за клевета. Това е пореден опит за клевета срещу депутат и журналист", заяви Йончева пред журналисти в парламента. Ще заведа дело за клевета, така, както заведох дело за клевета срещу Бойко Методиев Борисов, дело, което спечелих, посочи тя. Направеното изявление от Делян Добрев и Антон Тодоров е престъпление, смята Йончева.
 
"Тази клевета и набеждаване няма да спре нашето разследване за къщата в Барселона, информация, за която вече се появи в медиите. Няма да ни спре тази заплаха, това набеждаване, тази клевета, да продължим нашето разследване за къщата в Барселона", подчерта Йончева. Всичко останало ще чуете в съда, каза още тя.
БТА